PROIZVODNJA

Akrapovičeva selitev poteka gladko

Objavljeno 15. avgust 2014 16.35 | Posodobljeno 15. avgust 2014 16.35 | Piše: STA, T. L.

Akrapovič je v Črnomlju letos že zaposlil približno 100 ljudi, predvsem varilcev, ki za svojo priučitev potrebujejo do enega leta. Do konca leta jih bo predvidoma še od 20 do 30.

»Mislim, da bodo poskušali luknjo zapolniti z dodatnim dvigom DDV, ker je to za vlado najenostavnejše,« pravi Igor Akrapovič.

IVANČNA GORICA, ČRNOMELJ – Selitev proizvodnje družbe Akrapovič iz Ivančne Gorice v Črnomelj, ki so jo začeli v drugi polovici julija, poteka po načrtih. Družba v Črnomlju gradi novi logistični center, v proizvodnih prostorih pa so že zabetonirali temelje za postavitev nekaterih strojev. Po podatkih uprave bodo prve stroje v Belo krajino prepeljali konec meseca.

Predsednik upravnega odbora družbe Igor Akrapovič je povedal, da v družbi potekajo tudi druge priprave na selitev proizvodnje v Belo krajino, dokončno pa jo nameravajo tja preseliti do konca februarja prihodnje leto.

Sedemmesečna selitev proizvodnje v Črnomelj bo za družbo pestra in naporna. Ker imajo več naročil, kot jih lahko ob selitvi izpolnijo, jih bodo morali nekaj prenesti v prihodnje leto.

Nove zaposlitve

Akrapovič je sicer v Črnomlju letos že zaposlil približno 100 ljudi, predvsem varilcev, ki za svojo priučitev potrebujejo do enega leta. Do konca leta jih bo predvidoma še od 20 do 30, ob zaključku selitve pa jih bo tam vsaj 500 ljudi.

Družba, ki zdaj zaposluje približno 700 ljudi, bo v Ivančni Gorici ohranila vodstvo družbe, razvojni oddelek in livarno. Svoje črnomeljske prostore (19.000 kvadratnih metrov pokrivajoči objekt nekdanjega Danfossa) pa bodo v celoti zasedli po odhodu najemnika, družbe Secop v likvidaciji, predvidoma do leta 2016.

Število zaposlenih v Črnomlju nameravajo postopoma zviševati za predvidoma 70 na leto, v Ivančni Gorici pa naj bi ohranili predvidoma 200 do 250 zaposlenih in tamkajšnje zmogljivosti (predvsem v livarni) nekoliko okrepili.

Nekateri se bodo preselili

Glavnina tamkajšnjih zaposlenih bo svojo zaposlitev obdržala, v Belo krajino pa se bodo vozili in nekateri tudi preselili. Sicer naj bi ob zdajšnji rasti v prihodnjih štirih ali petih letih skupaj zaposlovali do 900 ali tudi več ljudi, je napovedal predsednik.

Družba je v letošnjem prvem polletju prodala za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Ob koncu leta si obeta najmanj 65 milijonov evrov prodaje in glede na lanski letni izid do petodstotno rast dobička. Na njegovo višino bodo vplivali predvsem izpad proizvodnje in stroški, ki bodo nastali ob selitvi ivanške proizvodnje v Črnomelj.

Deli s prijatelji