IZBOR KOMISARJA

»Aj hrd det Alenka vil bikam a nju Slovinijan juropian komiš‘nr«

Objavljeno 18. julij 2014 17.07 | Posodobljeno 18. julij 2014 15.16 | Piše: Ma. F., T. L.

»Doslej je bila izbira komisarja popolnoma nepregledna, brez javnega razpisa ali vsaj demokratičnega evidentiranja kandidatov,« je kritičen Marko Pavliha, ki si je na twitterju privoščil Bratuškovo in njeno angleščino.

Marka Pavlihe očitno ne bo na Virantovi listi

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je v sredo dejala, da bi jo lahko vlada predlagala za kandidatko za evropsko komisarko. Na vprašanje, ali na komisarskem položaju vidi sebe, je odgovorila, da se o tem za zdaj ni pogovarjala še z nikomer, niti doma ne.

Glede kandidature Bratuškove ima očitne pomisleke Marko Pavliha, ki je v zadnjih letih zamenjal že kar nekaj strank (LDS, SD, DL) in se je med drugim od leta 2004 do 2008 aktivno ukvarjal s politiko kot minister za promet, podpredsednik parlamenta in poslanec. 

Kakšen kandidat bi bil po meri Pavlihe

Po umiku s političnega parketa je očitno Pavliha tehtal možnost vrnitve. Kot je zapisal v pismu, ki ga je objavil na portalu Regional Obala, so ga januarja letos nekatere organizacije in člani koordinacije civilnodružbenih organizacij predlagali Bratuškovi za evropskega komisarja. Pavliha meni, da bi evropski komisar, ki mu pripada petletno mandatno obdobje, moral biti neodvisen, nestrankarski strokovnjak z mednarodnimi izkušnjami in znanjem svetovnih jezikov.

V pismu je potarnal tudi nad postopkom za določitev kandidata za evropskega komisarja, meni namreč, da je bila doslej izbira komisarja popolnoma nepregledna, brez javnega razpisa ali vsaj demokratičnega evidentiranja kandidatov. »Komisar bi moral biti predvsem popolnoma neodvisen strokovnjak s široko podporo vseh slovenskih političnih strank, gospodarstva in civilne družbe in ne zgolj nekakšen nagrajenec za zasluge ene samcate stranke,« je še zapisal.

Privoščil si je znanje angleščine Alenke Bratušek

Zdi se, da se bodo za vse bolj vročo kandidaturo za evropskega komisarja (ali komisarko) politiki borili z vsemi sredstvi. Bratuškova (brez omembe lastnega imena) posredno skorajda predlaga sebe, pa tudi zdajšnji komisar Janez Potočnik je pripravljen razmisliti o ponovni kandidaturi ... 

Na morebitno kandidaturo Bratuškove se je odzval Pavliha z zapisom na twitterju, v katerem si jo je privoščil zaradi njenega znanja angleščine. O tem, da je angleščina šibka točka naših politikov, smo že v preteklosti pisali.image

»Ne bom se spuščal v jezikovne in preostale kompetence napovedane kandidatke Alenke Bratušek ali v neetičnost in nelegitimnost njenega morebitnega samooklicanja, ki bi daleč preseglo tekoče posle te vlade,« je zapisal na portalu Regional Obala.

Na twitterju pa komentira takole: 

Pavliha meni, da bi način izbire moral biti pregleden in demokratičen, »tako bodo imeli vsaj teoretične možnosti tudi tisti, ki niso (več) pri političnem koritu in se (več) ne udinjajo nobeni politični stranki. Sam sem kandidacijsko šanso s tole pisarijo bržkone dokončno zapravil.«

Deli s prijatelji