NAPAKE

Afera z brezplačniki: zadeve so se lotili z napačne strani

Objavljeno 01. avgust 2011 14.47 | Posodobljeno 01. avgust 2011 14.47 | Piše: S. U./STA

Franc Križanič še vedno povsem zaupa direktorju urada Andreju Plausteinerju

Franc Križanič še vedno povsem zaupa direktorju urada Andreju Plausteinerju (na fotografiji)
LJUBLJANA – Urad za preprečevanje pranja denarja se je preiskave financiranja brezplačnikov lotil z napačnega konca, saj se je osredotočil na zakupnika oglasnega prostora Media Polis, šele januarja letos pa tudi na izdajatelja Slovenskega tednika in Ekspresa, po pisanju časnika Delo kaže poročilo komisije ministrstva za finance, ki je preverjala ravnanje urada.

Zadevi niso pristopili celovito in aktivno

Komisija je ugotovila, da urad k zadevi ni pristopil celovito in aktivno. Februarja lani, po sestanku na vrhovnem tožilstvu, na katerem so sodelovali še predstavniki generalne policijske uprave in davčne uprave, je namreč banke zaprosil le za podatke o družbi Media Polis, šele 10 mesecev pozneje pa tudi za podjetji Progresija in Zametek. Komisija meni, da bi urad lahko po zakonu samoiniciativno pridobil in analiziral podatke tudi za osebe, za katere je mogoče sklepati, da so bile udeležene v transakcijah ali poslih, v zvezi s katerimi so bili podani vzroki za sum pranja denarja.

Kljub temu po navedbah časnika kaže, da minister za finance Franc Križanič še vedno povsem zaupa direktorju urada Andreju Plausteinerju, ker da je urad, čeprav ni bil dovolj dejaven, upošteval dogovor na tožilstvu. Tam je bilo dogovorjeno, da pridobijo le podatke o prometu in stanju na računu Media Polisa.

Do zdaj ovadili eno osebo

Komisijo, ki je preverjala ravnanje urada, je imenoval minister, potem ko je delo urada v poslanskem vprašanju problematizirala takratna poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem.

Podjetje Media Polis se pojavlja kot eno od posojilodajalcev družbe Progresija, ki je izdajala Slovenski tednik in s katerim je sodelovalo podjetje Zametek, izdajatelj Ekspresa. Časopis še poroča, da je policija v zadevi z brezplačniki ovadila eno osebo, in sicer zaradi suma davčne zatajitve, vendar je bila ovadba zavržena.

Deli s prijatelji