PISMO MINISTRU

Afera Oman: bivši častni konzul Balažica postavil na laž

Objavljeno 24. april 2014 18.14 | Posodobljeno 24. april 2014 16.56 | Piše: Tjaša Lampret

Veleposlanik Balažic naj bi bivšemu častnemu generalnemu konzulu Brežniku dejal, da je Oman za Slovenijo zelo pomembna oseba in da ima pooblastilo, da se z njim pogaja. Brežnik je o vsem skupaj napisal pismo ministru Erjavcu.

Nicholas Oman na odprtju konzulata, medtem ko ima veleposlanik Balažic govor.

LJUBLJANA – Slovensko diplomacijo je nedavno pretresel nov škandal, in sicer gre za udeležbo nepovabljenega in kontroverznega Nicholasa Omana na odprtju častnega slovenskega konzulata v avstralskem Melbournu. In če se zdi, da je zgodba o udeležbi Omana na odprtju konzulata in skupnega sedenja za mizo z veleposlanikom Milanom Balažicem z izrednim nadzorom po ukazu ministra Karla Erjavca končana, pa očitno ni tako. Oziroma je tako le v Sloveniji. Med avstralskimi Slovenci pa vre ... 

MZZ: Balažic je bil »verjetno namenoma« fotografiran z Omanom

Znano je, da se je po izrednem nadzoru Erjavec odločil, da zoper Balažica ne bo ukrepal, saj je šlo za javno prireditev, ki je bila prijavljena policiji. Na dodatna vprašanja glede dogajanja med kasnejšo pogostitvijo pa so z ministrstva za zunanje zadeve za slovenskenovice.si odgovorili, da je goste na sprejem/pogostitev po prireditvi povabil častni konzul, ne pa veleposlanik. »Kljub fotografiji omizja, ki je zakrožila v medijih, je izredni nadzor ugotovil, da veleposlanik Balažic ni sedel za isto mizo kot Oman, ampak je skupaj s častnimi gosti sedel za glavno mizo, ki je bila v nasprotnem delu dvorane. Omenjena fotografija je bila (verjetno namenoma) posneta v trenutku, ko je veleposlanik čakal na svoj pozdravni govor, ki je sledil govoru častnega konzula.«

Medtem pa iz Avstralije prihajajo drugačne izjave: vse več je pričevanj o tem, da se Oman na obeh dogodkih ni znašel kot nepovabljeni obiskovalec in da veleposlanik Balažic na pogostitvi v klubu Jadran v Melbournu ni bil povsem naključno ujet za skupno mizo z Omanom, Derryjem Maddisonom in Petrom Mandljem.

Bivši častni generalni konzul Brežnik: Šlo je za načrtovano rehabilitacijo Omana

Danes je tako zunanjemu ministru Karlu Erjavcu odprto pismo napisal Alfred Brežnik, bivši častni generalni konzul RS v Sydneyju v letih 1993 in 2013. In kaj je napisal v pismu? Da je bil tako na odprtju konzulata kot tudi v klubu Jadran, začudilo pa ga je, da ga v času izvajanja nadzora ni nihče vprašal za mnenje. Sam je za javnost zanikal, da bi bil eden od štirih organizatorjev dogodka, »kot je v intervjuju za Radio SBS izjavil veleposlanik dr. Milan Balažic«.

Brežnik je prepričan, da je bilo povabilo Omanu (v kakršni koli obliki) del dobro načrtovane rehabilitacije Omana, da bi »ga naredili« člana slovenske skupnosti, saj da je legalno svojo kazen že odslužil. V nadaljevanju objavljamo odlomke iz javnega pisma Brežnika ministru Erjavcu, pismo pa lahko v celoti preberete v priponki.

image

Del slovenske skupnosti izločil Balažica

Brežnik nadalje še piše o tem, da ena od uslužbenk veleposlaništva javnost o Omanovih obiskih na veleposlaništvu (ko ni šlo za potne listine) in posebnem odnosu, ki ga je bil deležen (več o tem preberite nekaj vrstic nižje), ni obvestila iz maščevalnosti. Slovenska skupnost je bila pač zgrožena nad Omanovo prisotnostjo na dogodku in vsega skupaj po Brežnikovem prepričanju tudi ne bo pozabila. Piše, da so se zaradi dogodka celo pripravljali na javne demonstracije z zahtevo po odpoklicu veleposlanika Balažica. Idejo so nato opustili, da bi lahko diplomatski nadzor v miru proučil okoliščine dogodka.  

Da (del) slovenske skupnosti dogodka ne bo pozabil, priča tudi podatek, da je nekaj slovenskih organizacij zaradi dogodka veleposlaništvo že obvestilo, da Balažic na njihovih prireditvah ni zaželen. 

Brežnik Balažica postavlja na laž?

Za Balažica je malce neprijeten del pisma, v katerem Brežnik opisuje, kako mu je veleposlanik v telefonskem pogovoru dejal, da je Oman za Slovenijo zelo pomembna oseba in da ima menda pooblastilo Slovenije, da se z njim pogaja o (sicer pred javnostjo skriti) veliki stvari. Balažic naj bi bil tako Brežniku še dejal, da bo v primeru, če bi ga hoteli odpoklicati, »vrgel karte na mizo«.

image

image

Kje vse je sedel Balažic?

Nato Brežnik opiše še dogajanje na pogostitvi v klubu Jadran. Pravi, da so ob prihodu za skupno mizo sedeli Balažic, Mandelj, Maddison in Oman.

image

image

Bivša uslužbenka na veleposlaništvu: Oman je prišel večkrat

Ena zdaj že nekdanjih uslužbenk na veleposlaništvu v Avstraliji Metka Čuk pa je podala izjavo o Omanovih obiskih, češ da ni prišel na veleposlaništvo le urejat potnih listin, kot je trdil Balažic. Po njenih trditvah je bil tam najmanj štirikrat. Ob enem obisku (junija lani) sta se po izjavi uslužbenke Balažic in Oman za zaprtimi vrati pogovarjala okoli štiri ure, Oman pa da je bil deležen tudi primerne postrežbe s kavo in slaščicami.

Septembra se je Balažic z Omanom srečal na kosilu v družbi Maddisona, Mandlja in Božiča. Oktobra istega leta pa je Oman prišel urejat vlogo za potni list in naj bi bil v sprejemnici, ki je po besedah uslužbenke namenjena posebnim priložnostim in kamor drugih prosilcev za potni list niso vabili. Čez dobrih 10 dni naj bi bil Balažic Omanu osebno vročil njegov novi slovenski potni list. 

Objavljamo celotno izjavo uslužbenke Čukove o Omanovih obiskih na veleposlaništvu.

image

Deli s prijatelji