SPODBUDNO

Aerodrom se postavlja na noge

Objavljeno 29. junij 2014 14.42 | Posodobljeno 29. junij 2014 14.42 | Piše: STA, D. P.

Letos so kupili nekaj potrebnih sredstev za posodobite opreme, in sicer novo težko gasilsko vozilo, transportni trak z izvlečno valjčno progo in dve napravi za pregled tekočin.

LJUBLJANA – Aerodrom Ljubljana, v katerem država prodaja 75,5-odstotni delež, je v prvih petih mesecih zabeležil slabih šest odstotkov več potnikov kot v enakem obdobju lani, tovora pa je bilo za dobrih osem odstotkov več. »Aerodrom letos posluje dobro, bolje kot lani in nad načrti,« so povedali v družbi, ki več informacij o poslovanju še ne razkriva.

Povečali dobiček

Aerodrom Ljubljana, ki upravlja ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 7,13 milijona evrov prihodkov, kar je skoraj šest odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in devet odstotkov nad načrti. Čisti dobiček se je v primerjalnem obdobju zvišal za 5,4 odstotka na 857.000 evrov.

Aerodrom Ljubljana je imel lani 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar je primerljivo z letom 2012 in 3,8 odstotka nad načrti, poslovne prihodke pa je okrepil za 1,4 odstotka na 31,3 milijona evrov. Število potnikov se je zvišalo za 10,2 odstotka na 1,32 milijona. Letos želijo lanske rezultate preseči v vseh ključnih kategorijah, so pojasnili ta teden.

Nove linije

Od novosti v poletnem voznem redu so omenili nove lete Adrie Airways v Prago in Varšavo. Pričakujejo tudi več čarterskega prometa, predvsem na destinacije v Sredozemlju, veliko pa ga bo tudi iz Izraela. Nov je grški čarterski prevoznik Aegean Airlines, ki bo od junija do oktobra iz Ljubljane letel na Rodos.

Manjši delničarji Aerodroma Ljubljana so na lanski skupščini, na kateri država ni imela glasovalnih pravic, zavrnili investicijo v novi potniški terminal. Družba zdaj na področju investicij sledi usmeritvam iz strateškega načrta za obdobje 2014–2020, ki predvideva samo najnujnejše naložbe v obnovo infrastrukture, objektov in opreme.

Letos so kupili nekaj potrebnih sredstev za posodobite opreme, in sicer novo težko gasilsko vozilo, transportni trak (elevator) z izvlečno valjčno progo in dve napravi za pregled tekočin, so še povedali v družbi.

Deli s prijatelji