BOŽIČNI SEJEM

Adventni vlak pelje tudi v Budimpešto

Objavljeno 30. november 2017 20.56 | Posodobljeno 29. november 2017 16.58 | Piše: S. I.

Novice s Slovenskimi železnicami podarjamo vozovnice za 5 mest v naši soseščini. Danes predstavljamo Budimpešto, mesto na dveh bregovih Donave.

V Budimpešti okrasijo tudi tramvaje. FOTO: Kompas

LJUBLJANA – Slovenske novice bomo skupaj s Slovenskimi železnicami izžrebane bralke in bralce v adventnem času odpeljale na Dunaj, v Zagreb, Beljak, Budimpešto in Gradec. Za vsako od teh mest bomo izžrebali trikrat po dve brezplačni povratni vozovnici pa še 15-krat po dve povratni po polovični ceni prav tako za vsako od mest.

Bralci in bralke pa morate seveda izpolniti kupon, ki ga bomo v Slovenskih novicah objavljali vsak dan do 6. decembra, in ga poslati na navedeni naslov. Žrebanje bo 7. decembra, srečne dobitnike bomo razglasili 8. decembra.

Hrana je na božičnem sejmu v Budimpešti v središču pozornosti, pa naj gre za tradicionalne jedi ali kaj malce bolj drugačnega.

Nagrajenci se bodo s Slovenskimi železnicami dogovorili za prevzem vozovnic za izbrano smer in datum odhoda. Pri Železnicah opozarjajo le, da je število mest na vlakih omejeno, tako da se je dobro vnaprej pozanimati glede izbranega datuma odhoda.

Adventna Budimpešta

Tradicionalni božični sejem na trgu Vörösmarty v središču Budimpešte slovi kot eden najzanimivejših v Evropi, saj je mestna oblast odredila, da morajo biti vsi izdelki edinstveni in ročno izdelani. Stojnice dobijo le tisti, ki izpolnjujejo stroge standarde kakovosti, odobrene na Združenju madžarskih ljudskih umetnikov. Poleg tega morajo prodajalci hrane uporabljati do okolja prijazne krožnike, skodelice in pribor, vse odpadke pa reciklirajo.

Stojnice so postavili že konec novembra, adventni sejem pa bo odprt do prvega januarja. Na njih ponujajo široko paleto predmetov iz keramike, nakit, lesene izdelke, velik poudarek pa je namenjen pestri in odlični madžarski kuhinji. Hrana je na božičnem sejmu v Budimpešti v središču pozornosti, pa naj gre za klasične madžarske jedi, kot so golaž, langos (pravijo mu tudi madžarska pica) in sarmice z gosjim mesom, ali kaj malce drugačnega – kakashere pörkölt (obara s petelinjimi testisi), klobasa iz gosjih jeter ali buča, pečena v račji masti. Med posladki ne moremo mimo tradicionalnega kürtőskalácsa, votle slaščice iz testa, potresenega s sladkorjem, orehi in cimetom. Poleg unikatnih izdelkov in slastne hrane sejem ponuja kulturni program in koncerte v večernih urah, obiskovalci pa si lahko s 3D-očali ogledajo svetlobno predstavo na fasadi bazilike sv. Štefana, ki jo vsak večer izvedejo večkrat.

Deli s prijatelji