SPET BO DEŽEVNO

Accuweather: mokra pomlad bo prinesla poplave

Objavljeno 24. februar 2015 16.16 | Posodobljeno 24. februar 2015 16.39 | Piše: D. P.

Več padavin je predvidenih za jug Evrope, poplave pa se obetajo srednji in južni Italiji, delu Balkanskega polotoka, Slovaške, Madžarske, Grčije in zahodne Turčije.

Naraščanje rek ne bo tako veliko, kot je bilo septembra.

LJUBLJANA – Zima se poslavlja, pred nami pa je mokra pomlad. Po poročanju spletne strani Accuweather bo pomlad mokra, kot še ni bila, vode pa bodo poplavljale. Ali se bo ponovilo leto 2014, je težko z gotovostjo napovedati. Vnovič pa naj bi obilo padavin padlo na območju Balkana, ki se še ni povsem opomogel od lanske ujme. V Srbiji je umrlo 22 ljudi, škode je bilo za več kot milijon evrov.

image

Tudi snežilo bo

Tudi letos je več padavin predvidenih za jug Evrope, poplave pa se obetajo srednji in južni Italiji, delu Balkanskega polotoka, Slovaške, Madžarske, Grčije in zahodne Turčije. Ta območja bodo deležna nadpovprečne količine dežja, višje predele vzhodne Evrope pa bo v prvih spomladanskih dneh pobelil sneg.

Nevihte na zahodu

Bolj ko se bo bližalo poletje, več bo neviht. Največ jih specializirani portal napoveduje za Francijo in Nemčijo, nato pa tudi za Romunijo in Bolgarijo.

»Mediji imate radi bolj sezonske napovedi. Tudi lani ste napovedovali, da bo to ena najbolj mrzlih zim. Pa je bilo nekaj vdora polarnega mraza le okoli silvestrovega. Dejstvo pa je, da so dolgoročne napovedi, to je za več kot 14 dni naprej, na zelo majavih nogah. Če napovedujemo za mesec ali več, pa je vse na meji ugibanja,« pa sezonske napovedi komentira Brane Gregorčič iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Opozoril je, da izračuni evropskega meteorološkega centra v prihodnjem mesecu dni ne kažejo odstopanj pri temperaturi ali količini padavin. »Napovedovanje za celotno sezono pa je bolj 'šloganje' iz kavne usedline kot pa kaj drugega,« meni Gregorčič, ki pravi, da se teh prognoz ogibajo tudi nacionalne agencije. 

V Sloveniji hladneje?

Veliko Britanijo, sever Francije in države Beneluksa čaka uvodoma bolj suha pomlad, več padavin pa v nadaljevanju. Višjih temperatur bosta deležna Skandinavski in Pirenejski polotok. Za večji del Italije, Alp, juga srednje Evrope ter juga in vzhoda pa so napovedane nižje temperature. Slovenija naj bi imela nižje temperature, del države pa utegnejo prizadeti tudi padavine.

Deli s prijatelji