ZLOGLASNI RAZPIS

»Slovensko delo znajo bolj ceniti v tujini kakor pri nas«

Objavljeno 31. julij 2014 14.50 | Posodobljeno 31. julij 2014 14.51 | Piše: A. L.

Res je, da sem po poklicu natakar, vendar si po vsem tem takega odnosa medijev do svojega dela nikakor nisem zaslužil, je prepričan Miran Ferk.

Vladimir Krajcer.

MARIBOR – Včeraj in danes skoraj ni bilo medija, ki ne bi poročal o razpisu za službo z nenavadnimi pogojiimage, ki je bil objavljen na spletni strani podjetja Nigrad. To je v večinski lasti Mestne občine Maribor (MOM). Razpis je bil objavljen na spletni strani Nigrada in sicer za svetovalca poslovodstva v hčerinskem podjetju Nipa (direktor je Vladimir Krajcer).

Po številnih očitkih se je oglasil Miran Ferk, za katerega se je v medijih ugibalo, da mu je namenjeno delovno mesto. Na razpisano delovno mesto se sploh ne bo prijavil, zakaj, pa preberite v njegovem odzivu, ki ga objavljamo v celoti.


»Kot ste lahko danes in včeraj zasledili v medijih, se je moje ime večkrat pojavilo v zvezi z razpisom podjetja Nipa d.o.o.. Kot dolgoletni sodelavec podjetja ŠC Pohorje, se čutim odgovornega za veliko uspešnih poslov na področju športnega turizma. Moje delo in dobri kontakti s športnimi klubi po vsem svetu so razlog, da je Maribor obiskalo veliko število uspešnih tujih in domačih športnih klubov.

Predvsem v zadnjih letih, ko so bile zime vse manj bele in vse bolj zelene, sem se še posebej aktivno trudil za povečanje prodaje aranžmajev športnega turizma in pri tem bil zelo uspešen. Navezal sem stike s klubi in športnimi zvezami s področja nogometa in hokeja po vsem svetu.

Res je, da imam zaključeno le IV. stopnjo izobrazbe gostinske smeri. Vendar pa sem že leta 1999 kot vodja strežbe hotela Arena pridobil zaupanje evropske nogometne zveze Uefa. Očitno so bile za Uefo moje sposobnosti in izkušnje pomembnejše od formalne izobrazbe. V tem času je ŠC Pohorje za Uefo organiziralo vse VIP-pogostitve v Mariboru, ki sem jih s svojim 'natakarskim' znanjem in skupaj z gostinsko ekipo ŠC Pohorje uspešno izvedel. V tem času sem dobil idejo o novi dejavnosti ŠCP – športni turizem v poletnem času , ki se je sčasoma izkazal za zelo uspešnega. V tem času sem začel opravljati naloge vodje športnega turizma na ŠC Pohorje.

Licenca Uefe mi omogoča, da lahko organiziram prijateljske nogometne tekme v vlogi agenta Uefe, kar je ključni razlog za odločitve velikih nogometnih klubov za priprave pod Pohorjem. Poseben angažma sem v zadnjem času namenil razvoju nogometnih kapacitet pod Pohorjem. Nujno potrebno se mi je zdelo, da moramo izkoristiti priložnosti, ki jih imamo v prostih hotelskih kapacitetah, kar sem skupaj s svojo licenco Uefa uspel iztržiti po vsem svetu. S tem sem za ŠC Pohorje pridobival prihodek v sicer sušnih poletnih mesecih. S prihodom ekip iz Evrope in drugih kontinentov smo ponesli tudi ime Maribora v svet. Zavedam se, da moramo izkoristiti potencial, ki ga nudi naše prelepo Pohorje.

V času poletja so Pohorje obiskali številni svetovni nogometni klubi. Omenil bom le nekaj najbolj znanih: Lokomotiva Moskva, Rubin Kazan, Leicester City, Shanghai Shenhua, Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Crvena zvezda, Partizan, Hull City, Sheffield Wednesday, Petrolul Ploiesti, Slavia Sofija in številni drugi klubi.

Prav tako sem skupaj z nogometno zvezo Slovenije organiziral finalni turnir evropskega tekmovanja U-17. Tako so v Mariboru gostovali: Angleži, Nizozemci, Velšani in drugi.

Trenutno tudi potekajo dogovori, da bi v novembru organizirali simpozij evropskih nogometnih trenerjev, na katerega bi prišla v Maribor večina predsednikov evropskih nogometnih zvez s predsednikom Uefe Michelom Platinijem na čelu. V tem vidim veliko priložnost za športni turizem in celotni razvoj mariborskega turizma.

Poleg tega, da sem s svojim delom na področju mednarodnega športnega turizma zapolnjeval kapacitete ŠC Pohorje, sem te velikokrat tudi presegel in športnike namestil še v drugih hotelih v Mariboru.

Mnogi športni klubi po vsem svetu so zadovoljni z delom, ki ga zanje opravlja kolektiv ŠC Pohorje. Zaradi tega ves čas dobivam različne poslovne ponudbe iz Slovenije, še več pa iz tujine. Predvsem v zadnjem času sem začel veliko razmišljati o tem, da bi zapustil Maribor ali celo Slovenijo. Ves čas namreč dobivam mnogo poslovnih ponudb, od katerih so nekatere zelo mikavne. Ko so podjetju grozili stečaj in velike zamude pri izplačilih plač, sem bil tisti, ki je mnoge delavce bodril in jim tudi pomagal, da so lahko prišli na delovna mesta.

Razveselilo me je, da so v podjetju Nipa opazili moj angažma in so minimalne standarde določili na način, da se lahko za delovno mesto prijavim tudi jaz. Zmotilo pa me je, da med pogoji niso bile dovolj poudarjene profesionalne izkušnje, ampak le formalna izobrazba in certifikat. Res je, da sem po poklicu natakar, vendar si po vsem tem takega odnosa medijev do svojega dela nikakor nisem zaslužil. Zato sem se odločil, da se na zloglasni razpis za delovno mesto svetovalca direktorja Nipa d.o.o. sploh ne bom prijavil. Po zaključku svojega dela v ŠC Pohorje si bom vzel čas za počitek, potem pa bom svojo kariero najverjetneje nadaljeval v tujini. Dokler moje delo v Mariboru ne bo cenjeno, ne vidim nobenega razloga, da bi še vztrajal v tako nehvaležnem okolju.
Še enkrat se je pokazalo, da znajo slovensko delo bolj ceniti v tujini kakor pri nas.
«

 

Deli s prijatelji