KJE SE ČAKA NAJDLJE?

Poročajo o gneči na meji, bralka pa: Mi smo padli čez kot keks

Objavljeno 07. april 2017 13.10 | Posodobljeno 07. april 2017 13.26 | Piše: STA, A. L.

»Vse skupaj nam je vzelo natanko tri minute ... Slovenci skenirajo osebne, Hrvati jih niti pogledali niso,« pravi bralka Janja.

LJUBLJANA – Na meji s Hrvaško se je danes začel sistematični nadzor vseh potnikov, tako članic Unije kot tretjih držav, pri vstopu v državo in izstopu iz nje. Za to so se članice odločile po nizu terorističnih napadov v Evropi. Zaradi podaljšanih postopkov preverjanja bo to na meji zelo verjetno povzročilo večje zastoje, opozarja slovenska policija.


Trenutne razmere na meji s Hrvaško

»Mi smo na Jelšanah padli čez kot keks. Vse skupaj nam je vzelo natanko tri minute ... Slovenci skenirajo osebne, Hrvati jih niti pogledali niso, je pa malo daljša kolona za vstop v Slovijo kot za izstop,« nam je javila bralka Janja.

Podatki prometnoinformacijskega centra pa kažejo tako sliko:

Obrežje
– izstop iz Slovenije tovorna vozila 1 ura in 30 minut, osebna vozila 1 ura 30 minut, avtobusi 2 uri in 30 minut;
– vstop v Slovenijo avtobusi 3 ure 30 minut, tovorna vozila 1 uro;

Metlika
– vstop v Slovenijo osebna vozila 30 minut;

Gruškovje
– izstop iz Slovenije osebna vozila 1 uro, tovorna vozila 2 uri;

Starod
– vstop za vsa vozila 1 uro 30 minut;
– izstop za vsa vozila 30 minut;

Jelšane
– vstop 30 minut;

Petišovci
– vstop v Slovenijo osebna vozila 1 uro 15 minut;

Sečovlje
– vstop v Slovenijo osebna vozila 45 minut;

Dragonja
– izstop za vsa vozila 30 minut;

Slovenska vas
– izstop za vsa vozila 45 minut. 

 

Slovenski policisti so na zunanji schengenski meji, torej na slovenski meji s Hrvaško, doslej sistematični nadzor izvajali le nad državljani tretjih držav, po določilih nove uredbe Evropske komisije pa bodo sistematično preverjali tudi državljane članic EU. V praksi bo to pomenilo, da bodo preverjali potovalne dokumente v podatkovnih zbirkah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih zbirkah podatkov in nacionalnih bazah.

Hiter pregled

Po navedbah vodstva policije bo sicer postopek trajal le nekaj sekund in potnik bo, če bo z njegovimi dokumenti vse v redu in če ne bo zaveden kot npr. osumljenec kaznivega dejanja ali če ne bo proti njemu veljal ukrep prepovedi vstopa, lahko nadaljeval pot. Če bo treba izvesti podrobnejši pregled, ga bodo izločili iz kolone, da ne bo ustvarjal dodatnega zastoja.

A ker je potnikov iz članic EU približno štirikrat več kot iz nečlanic, se bo sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji. Na letni ravni po oceni policije mejo prečka 64 milijonov ljudi, od tega okoli 13 milijonov državljanov tretjih držav. Zdaj bo torej treba opraviti vseh 64 milijonov preverjanj, kar se bo zagotovo poznalo pri pretočnosti meje, je v sredo opozoril generalni direktor policije Marjan Fank in potnike pozval, naj morebitne zastoje na meji vračunajo v svoje potovalne načrte. 

Deli s prijatelji