Visok krvni tlak je imenovan tudi tihi ubijalec. Običajno sprva ne povzroča večjih težav, kljub temu pa ga je treba zdraviti, saj sicer pretirano obremenjuje srce in ožilje ter v končni fazi privede do srčne kapi. Poleg ateroskleroze velja za najpogostejše obolenje srca in ožilja, ublažiti pa ga je mogoče že s primerno prehrano. Že majhno znižanje krvnega tlaka lahko zmanjša verjetnost srčne kapi za 20 odstotkov. Prvi korak k temu je zmanjšanje količine zaužite soli in nezdravih maščob ter povečan vnos vode. Poleg teh pa vam lahko pri varovanju srca pomagata tudi dve začimbi, ki ju je primerno, zlasti če vas pesti visok krvni tlak, umestiti v vsakodnevno prehrano.
Cimet
Kar nekaj raziskav je pokazalo, da lahko tako sistolični (zgornji) kot diastolični (spodnji) krvni tlak pri odraslih zniža vsem dobro znana začimba: cejlonski cimet. Že če ga boste zaužili pol žličke dnevno, boste znatno znižali svoj krvni tlak in s tem obremenitev srca. Za takojšnji učinek v dve žlici vode zmešajte žličko cimeta in popijte. Pri tem bodite pozorni, katero vrsto cimeta uporabljate. V čem je razlika, si lahko preberete tukaj.
Česen
Česen krvne žile širi in sprošča, s čimer se poveča pretok krvi in zniža krvni tlak. S česnom torej velja oplemenititi jedilnik. Za takojšnji učinek pa pojejte dva stroka česna z rezino kruha ali ga nasekljajte na solato.
Ne bosta dovolj
Česen in cimet sta torej odlična zaveznika zdravega krvnega tlaka, vendar pa je kljub temu treba ohranjati zdrav življenjski slog, del tega pa so seveda primerna prehrana, izogibanje škodljivim razvadam (alkoholu, cigaretam) in redno gibanje.