FOBIJE

Znanstveniki odkrili učinkovit način za premagovanje fobij

Objavljeno 10. april 2017 12.20 | Posodobljeno 10. april 2017 12.21 | Piše: M. F.

Ne boste se več bali pajkov.

Pri premagovanju fobij igra podzavest ključno vlogo.

Obstaja nemalo psihologov, ki zagovarjajo idejo, da je fobije najlažje premagovati s sprejemanjem dejavnikov, ki jih sprožajo. Vendar to ni vedno učinkovito. So pa strokovnjaki odkrili način, s katerim bo lažje premagati bolesten strah pred pajki, kačami in drugimi sprožilci fobij.

Pomoč tehnologije

Gre za računalniški program, s pomočjo katerega se pred očmi tistega, ki ima fobijo, z izjemno hitrostjo nizajo podobe, ki v njem vzbujajo strah. Slike se odvrtijo tako hitro, da jih ni mogoče zavestno prepoznati, možgani pa jih vendarle zaznajo in predelajo, zaradi česar se strah zmanjša. Tehnika se imenuje 'zelo kratka izpostavljenost' (very brief exposure ali VBE) in se je pri ženskah s strahom pred pajki izkazala kot zelo učinkovita.

Dokazi

Sodelujočim so predvajali podobe pajkov. Slike teh so se pred njihovimi očmi pokazale za 0,03 sekunde. Tem je sledila serija znakov X z namenom, da so pri prostovoljkah speljali pozornost s pajka. Tedaj so strokovnjaki v delu možganov (prefrontalna skorja), ki je odgovoren za interakcijo s svetom in za nadzorovanje odzivov, zaznali povečano aktivnost.

V drugi fazi poskusa so ženskam podobo pajka prikazovali dovolj dolgo, da so jasno prepoznale žival. Dejavnosti v prefrontalno skorji so se prav tako povečale, vendar so sodelujoče lažje nadzorovale čustva in se niso prestrašile. S posnetkov možganov je bilo razvidno, da se v prvi fazi eksperimenta niso zavedale podob, deli možganov, ki so odgovorni za odzive, pa so jih aktivno zaznavali in prepoznali kot nenevarne. Z drugimi besedami: njihove podzavesti prejšnji sprožilci strahov niso več prestrašili.

Rešitev za mnoge težave

»Bili smo navdušeni nad uspehom tehnike VBE, ki bi lahko ljudem pomagala premagovati širok spekter fobij. Sodelujoči se podob niso zavedali, njihovi možgani pa so jih izdatno zaznali in jih prepoznali kot neškodljive,« je povedal avtor študije Paul Siegel, gostujoči profesor psihologije na univerzi New York.

»To kaže, da ljudje nimajo fobij, če so z njihovimi potencialnimi sprožilci najprej seznanjeni na ravni nezavednega, šele nato pa tudi na ravni zavedanja,« je še povedal Siegel in dodal, da potekajo pospešene raziskave, kako na podoben način pomagati premagovati tudi potravmatski stres in družbeno anksioznost.


 

Deli s prijatelji