OPOZORILA

Znaki, da se prehitro starate

Objavljeno 12. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 12. februar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Tihi, a sčasoma vse bolj boleči znaki staranja so rdeče oči, posivela koža, oslabljen voh in izguba sicer nadležnih dlak na nogah.

Najbolj poznana vidna znaka staranja so gube na obrazu in neelastična ter povešena koža. Obstajajo pa tudi bolj skriti znaki. Se je proces staranja pri vas že začel? Poglejte, katera tiha opozorila govorijo, da je odgovor žal pritrdilen in da čim hitreje ukrepajte.

Rdeče oči

Vnetje v očeh je lahko znak artritisa, bolečega vnetja sklepov. Enak celični proces, ki izzove to težavo, namreč povzroča tudi vnetja oči, te pa zato postanejo rdeče. Raziskave so pokazale, da je pri premagovanju artritisa treba kar najhitreje začeti zdravljenje. Da bi to bilo še učinkovitejše, si pomagajte z bolhačem, rastlino, ki preverjeno pomaga pri tej težavi in se v ljudski medicini že dolgo uporablja v bitki z njo.

Posivela koža

Če vaša koža hitro izgublja sijaj in postaja sivkasta, obstaja verjetnost, da imate težave z ledvicami. Te čistijo kri, odpadne snovi in odvečno tekočino pa izločajo s pomočjo urina. Ko kronično vnetje tega organa doseže napredovalo fazo, se nevarni elektroliti in strupi začno kopičiti v telesu. Težave z ledvicami povzročijo slabokrvnost, kar se kaže v nezdravi barvi kože. Prav zato bodite pozorni nanjo, saj pomaga pravočasno prepoznati in odpraviti težave.

Izguba voha

Oslabljen voh lahko opozarja na začetni stadij parkinsonove bolezni. Degenerativna živčna sprememba se začne z drobnimi znamenji, sčasoma pa težave postajajo vse izrazitejše. Na koncu pripeljejo do mišične oslabitve, upočasnjenega gibanja, težav z govorom in demence. Bolezen je mogoče prepoznati v zgodnji fazi, tako da preverite svoj voh. Palčko za čiščenje ušes namočite v alkohol in jo bližajte nosu. Začetna točka naj bo popek. Če vonj zaznate, ko je palčka od vašega nosu oddaljena od 8 do 12 centimetrov, ste lahko brez skrbi. Če pa jo morate približati na štiri centimetre ali manj, obiščite zdravnika.

Izguba dlak na nogah

Naša kultura sicer poraščenost zavrača, a povsem gole noge in prsti na nogah so opozorilo, da vas pestijo krvožilne bolezni, ki lahko v končni fazi pripeljejo do možganske ali srčne kapi. Pod kožo so namreč lasni mešički, tem pa hranila zagotavlja kri. Pri povečani količini holesterola se v arterijah kopičijo obloge, kar privede do njihove zamašitve, zato lasni mešički ne dobijo hranil in odmrejo, dlake pa prenehajo rasti. Če torej ne potrebujete več britvice, je čas, da preverite količino krvnih maščob.

Deli s prijatelji