ODLOČITEV JE VAŠA

Zmernost ali razstrupljanje?

Objavljeno 18. december 2015 12.40 | Posodobljeno 18. december 2015 12.42 | Piše: E. B.

Odločitev je vaša: ali boste za praznično mizo sedli preudarno ali si boste pripravili januarski bojni načrt, s katerim boste telo odrešili posledic vsakršnega pretiravanja.

Svež zrak bo naš zaveznik. Foto: Shutterstock

Prazniki so zdaj resnično pred vrati: nakupovanje je zanesljivo na vrhuncu, priprave na veselo druženje in zabave v polnem teku, prav tako sestavljanje slovesnih jedilnikov in priprava zalog dobrot. In čeprav lahko ob koncu leta resnično zasluženo sproščeno sedemo k mizi, verjetno večkrat, in se naužijemo vsega tistega, čemur se med letom odrekamo, ne pozabimo, da je lahko odpravljanje posledic prazničnega prenajedanja izjemno naporno.

Zato se nam bo zanesljivo obrestovalo, če bomo v prihodnjih dneh zmerni – če pa tega ne nameravamo, in verjetno so redki tisti, ki se v veselem decembru zmorejo brzdati, si raje, za vsak primer, pač, pripravimo načrt za popraznično razstrupljanje, ki ga lahko vključimo v novoletno zaobljubo. Da se ga bomo zagotovo držali, mar ne? Pa si poglejmo, kaj nas čaka januarja. Voda, voda in, še enkrat, voda. Ta naj teče v potokih, kajti med prazniki bo zanesljivo v potokih teklo vse drugo: kozarec vode si bomo privoščili na tešče, pred in med vsakim obrokom ter po njem. Verjetno je odveč napotek, da bo alkohol, redilen in škodljiv, strogo prepovedan. Na začetku leta 2016 bomo tudi veliko šteli. Zakaj? Ker se bomo tako brzdali pred navalom lakote. Ko bomo prešteli do deset, nas bo koprnenje po slastni ali mastni dobroti minilo – če bomo v tem času seveda zapustili kuhinjo. Prenajedanje bo preteklost, lahko pa se veselimo več manjših obrokov, med katerimi bosta seveda morala prevladovati sadje in zelenjava.

Beljakovine bodo naš zaveznik

Izogibali se bomo maščobam in ogljikovim hidratom, beljakovine pa bodo naš zaveznik, saj učinkovito nahranijo in nasitijo telo ter ga oskrbijo s potrebno energijo, povrhu pa so lažje prebavljive. Kar pa nikakor ne pomeni, da se bomo morali odpovedati vsem slaščicam – dobrota, ki bo razveselila vsakega sladkosneda, je nedvomno grški jogurt z medom. Pa kuhane hruške, posute z oreščki. Suho sadje, sploh v družbi ovsenih kosmičev, je prav tako okusno in povrhu odlično za prebavo. Pečen piščanec z limono in sredozemskimi začimbami je nasitna poslastica, črevesje pa nam bo izjemno hvaležno tudi za fižolovo enolončnico s pekočo papriko.

Za nov začetek in dobro počutje je nujen svež zrak, zato bodo zimski sprehodi, tudi če so temperature nesramno nizke, naša stalnica. Gibanje sproži sproščanje hormonov sreče in tako prikliče dobro razpoloženje, zato bo tudi naš jedilnik, v primerjavi s prazničnim povsem osiromašen, zanesljivo privlačnejši. Seveda nam še vedno preostane dobro staro načelo, ki ga ob koncu leta običajno nihče ne želi slišati: zmernost je lepa čednost. Torej, kako se boste odločili? 

Deli s prijatelji