POMIRITEV

Živila, ki pomagajo pri blaženju tesnobe

Objavljeno 16. december 2017 07.55 | Posodobljeno 16. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

S pravo hrano bo lažje premagati zoprno napetost.

Losos je zaradi vitamina D in omega tri maščob možganom prijazno živilo.

Tesnobnost ali anksioznost je stanje, za katero so značilni bojazen, občutek negotovosti, pričakovanje nečesa neprijetnega, ne da bi za to imeli pravi razlog. Pri posamezniku, ki ga spremlja, sta prisotni stalna napetost in nervoza, pogosto pa zahteva zdravljenje s temu namenjenimi zdravili.

A vendar obstajajo tudi strategije, ki pripomorejo k blaženju tesnobnosti brez pomoči kemije. Med drugim pomagajo telovadba, pravilno dihanje in tudi nekatera živila. Večinoma gre za tista, ki blagodejno vplivajo na možganske funkcije, na prvih mestih pa so naslednja. 

Losos

Losos je v zmanjševanju simptomov tesnobe izjemno blagodejno živilo. Ta riba namreč vsebuje številne hranljive snovi, ki pozitivno vplivajo na možgane. Med drugim gre omeniti vitamin D ter omega tri maščobne kisline, zlasti eikozapentaensko (EPA) in dokozaheksaensko (DHA) maščobno kislino, ki vplivata na sproščanje dopamina in serotonina v možganih. Gre za nevrotransmitorja, ki na telo delujeta pomirjajoče in sproščujoče. Poleg tega vse omenjene kisline varujejo možganske celice pred vnetji, vitamin D pa velja za zaveznika zdravih možganov in ima pozitiven učinek na sproščanje omenjenih nevrotransmitorjev.

Kamilica

Vsebuje velike količine antioksidantov, ki možganske celice varujejo pred vnetji in s tem manjšajo tveganje za pojav tesnobnosti, poleg tega blažijo njene simptome. Kar nekaj študij je preučevalo povezavo med uživanjem kamilice ter blaženjem anksioznosti in izsledki so pokazali, da je bila ta znatno manj izrazita pri ljudeh po uživanju kamiličnega ekstrakta.

Kurkuma

V njej prisotna snov kurkumin premore močno antioksidativno in s tem protivnetno delovanje, zato ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja možganov in blaženju simptomov tesnobnosti.

Temna čokolada

Temna čokolada vsebuje flavanole, vrsto antioksidantov, ki pozitivno vplivajo na pretok krvi skozi možgane in jim tako pomagajo pri prilagajanju na stresne situacije. Poleg tega je dokazano, da uživanje temne čokolade pozitivno vpliva na količino serotonina v telesu, ki je znan tudi kot hormon sreče.

Jogurt

Če vas pogosto prevzema tesnobnost, je jogurt nedvomno živilo, ki bi ga morali vključiti v svojo prehrano. Študije kažejo, da tako jogurt kot druga živila s probiotičnimi kulturami pozitivno vplivajo na metalno zdravje in na možganske funkcije, saj zavirajo delovanje prostih radikalov in nevrotoksinov, snovi, ki poškodujejo živčno tkivo in tako doprinesejo k razvoju anksioznosti.

Zeleni čaj

V zelenem čaju je prisoten L-teanin, snov, ki je že dlje pod drobnogledom znanosti. Med drugim tudi zaradi pozitivnega delovanja na zdravje možganov in blaženja anksioznosti. Spodbuja nastajanje dopamina in serotonina, nevrotransmitorjev, ki blagodejno vplivata na simptome tesnobnosti.

Deli s prijatelji