Higiena je prvi korak do zdravja. Tudi v kuhinji, kjer vselej skrbite za čistočo živil, iz katerih pripravljate obroke. A nekaterih v resnici ni treba prati. Med njimi naslednjih treh.
Jajc
Lupine jajc vsebujejo poseben sloj, ki notranjost varuje pred bakterijami. Voda ta sloj uniči, zato jajc ni priporočljivo prati, še zlasti pa ne, če jih ne boste takoj porabili.
Gobe
Gobe dobro absorbirajo tekočino in jih zato ni dobro prati pod pipo, nikakor pa jih ne smete namakati v vodi. Zlasti ne, če jih nameravate cvreti. Če so res umazane, jih na hitro splaknite pod curkom vode in jih nato obrišite s papirnato brisačo. Sicer pa večjo umazanijo z njih odstranite s ščetko.
Testenine
Vsi vrhunski kuharji se strinjajo, da testenin pred uživanjem ne bi smeli splakovati, saj se s tem z njihove površine spira škrob, ki jim zagotavlja popolno teksturo in okus. Kuhane testenine spirajte le, če so namenjene pripravi solat ali dodatni obdelavi v voku.