KORISTNO

Živila, ki jih jetra obožujejo

Objavljeno 11. december 2017 07.55 | Posodobljeno 11. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Kaj jesti, da bi bila zdrava in bi dobro delovala?

Med zaveznike zdravih jeter sodi tudi zeleni čaj.

Jetra so pomemben organ, saj v telesu opravljajo številne ključne naloge. Med drugim igrajo glavno vlogo pri presnovi in razstrupljanju organizma. Prav zato je pomembno, da ohranjamo zdrava in jim s pravim izborom živil malo pomagamo pri izvrševanju vseh nalog.

Olivno olje

Študije kažejo, da je z zmernim uživanjem olivnega olja mogoče zmanjšati količino v jetrih nakopičenih maščob, izboljšati krvni pretok in spodbujati delovanje jetrnih encimov. Tudi druga hladno stiskana olja, kot sta konopljino in laneno, so v zmerni količini odlična za ta organ, saj spodbujajo izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Lupinasti plodovi

Redno uživanje lupinastih plodov je povezano s primerno količino jetrnih encimov pri ljudeh, ki obolevajo za nealkoholno zamaščenostjo tega organa. Zaradi velike količine aminokisline arginin zlasti orehi pomagajo jetrom pri izločanju amonijaka iz telesa. Orehi prav tako vsebujejo velike količine beljakovine glutationa in maščobnih kislin omega 3, ki spodbujajo očiščevalne funkcije jeter.

Sok rdeče pese in korenja

Raziskave so pokazale, da sok rdeče pese varuje jetra pred oksidativnim stresom in vnetji. Tako rdeča pesa kot korenje vsebujeta veliko količino rastlinskih flavonoidov in beta karotena. Uživanje obojega pomaga spodbujati in izboljšati splošno delovanje jeter.

Kapusnice

Kapusnice, kot so brokoli, cvetača in brstični ohrovt, vplivajo na količine encimov, ki so zaslužni za razstrupljanje in varujejo jetra pred poškodbami. Ti naravni plodovi pripomorejo k izločanju rakotvornih snovi in drugih toksinov iz telesa ter med drugim zmanjšuje verjetnost raka na jetrih. 

Grozdje

Študije kažejo, da ekstrakt iz groznih semen, pa tudi grozdje samo varujeta jetra, saj v telesu povečujeta količino antioksidantov, ki jih ščitijo pred vnetji. Uživanje grozdja več dni zapored prav tako razbremeni krvni obtok in jetra ter hkrati lahko vpliva na zmanjševanje telesne mase. Seveda pa velja posegati po tistem biološke pridelave.

Borovnice in brusnice

Jagodičevje vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti jeter. Tako v borovnicah kot v brusnicah so prisotni antociani, antioksidanti, ki jagodičevju zagotavljajo značilno barvo. Gozdni plodovi, zlasti borovnice in brusnice, so zelo koristni za jetra. Redno uživanje borovnic ali brusnic močno zmanjša verjetnost njihovih poškodb.

Grenivka

Grenivka je bogata z vitaminom C in drugimi antioksidanti ter spodbuja naravne procese čiščenja jeter. Majhen kozarec sveže stisnjenega soka spodbuja nastajanje jetrnih encimov, ki so zaslužni za razstrupljanje, in tako iz telesa pomaga izločiti rakotvorne snovi in druge toksine.

Kava

V zmerni količini zmanjšuje verjetnost raka na jetrih in nealkoholno zamaščenost, za kar poskrbijo antioksidanti. Tri skodelice kave na dan, tudi tiste brez kofeina, varujejo jetra in preprečujejo razvoj kancerogenih celic, so na podlagi raziskave zapisali v reviji Hepatology.

Čaj

Tako črni kot tudi zeleni čaj na jetra vplivata pozitivno in spodbujata njihovo delovanje ter manjšata količino v jetrih nakopičene maščobe. V obeh so bogato zastopani z rastlinskimi antioksidanti katehini. Prav ti spodbujajo jetrne funkcije. 

Deli s prijatelji