JOGA ZA VSAKOGAR

Zibamo se kot jelka

Objavljeno 16. december 2017 11.30 | Posodobljeno 16. december 2017 11.30 | Piše: Tadeja Rajer

Današnja vaja je primerna za vse: ob izvedbi bomo začutili fleksibilnost in večjo moč, osvežili hrbtenico pa še prebavi bomo pomagali, kar je v teh dneh še kako pomembno.

Položaj 2 – Prepletemo prste, dlani obrnemo navzdol.

Spadate med ljudi, ki se zabavajo in praznujejo veseli december že pred prazniki, ali med tiste, ki jih zajame praznično vzdušje šele v zadnjem trenutku? Bodisi da smo še vedno vpeti v delovno vnemo ali pa že praznični, je današnja vaja dobrodošla in primerna za vse. Delovnim bo koristila, ker z zibanjem dodobra iztegnemo trup, posebno stranski del telesa, kar popolnoma osveži hrbtenico ter celotno telo v samo nekaj minutah. Delovne vneme tako ne bo zmanjkalo, ravno obratno, lahko se še poveča. Obenem pa nas zibanje spominja na ples ter dodatno spravi v dobro voljo.

Če verjamete ali ne, v povsem enostavnem položaju zibanja kot palma v vetru ali, kot se za december spodobi, kot jelka v snegu delujemo globlje na trebuh in center okoli popka, kar poživi prebavo. Le kaj je primernejše pred prazniki? Poleg tega je mogoče ob izvedbi začutiti fleksibilnost in večjo moč. Kajti samo drevo, ki se upogne vetru, lahko preživi – ne le burje, temveč celo vihar.

Kje se zibamo, pod palmami, jelko ali snežinkami, ni pomembno, koristno je, da se znamo upogniti ter predati čarobnemu, edinemu trenutku, ki ga imamo: tukaj in zdaj.

Izvedba

1. položaj: Stojimo v položaju gore, pri katerem so stopala razmaknjena v širini bokov, hrbtenica je vzravnana. Roke so ob telesu. Aktiviramo trebušne in stegenske mišice, tako da so kolena blago pokrčena. Pripravimo se na izvajanje, tako da nekajkrat malo globlje vdihnemo in izdihnemo.

2. položaj: Prepletemo prste rok in potisnemo spodnjo stran dlani proti tlom.

3. položaj: Ob vdihu dvignemo roke nad glavo, tako da gleda spodnja stran dlani proti nebu. Povzdignemo pas, iztezamo hrbtenico in roke, sprostimo ramena.

4. položaj: Ob izdihu se z vzravnanim hrbtom nagnemo čim bolj v desno stran, kot bi se nagibali med dvema stenama. Pas ostane povzdignjen, tako da je prsni koš odprt. Občutimo iztezanje levega stranskega dela vse od pet do prstov. Ob vdihu se zazibamo na sredino v položaj 3, nato se vrnemo ob izdihu v položaj 2.

Korake od 1 do 4 ponovimo tako, da se zazibamo na desno, nato pa v levo stran najmanj 6-krat, lahko pa tudi do 10-krat, vse dokler ne začutimo, da se je povečala gibljivost in moč telesa. V končnem položaju 4 se lahko za hip zadržimo, bolj izkušeni pa lahko vztrajajo ob naravnem ritmu dihanja 9 vdihov in izdihov. Ljudje z manjšo gibljivostjo ali začetniki lahko izvedejo različico, pri kateri dvignejo samo desno roko, medtem ko se zazibajo v levo, in levo roko, ko se nagnejo v desno.

 

Deli s prijatelji