HREPENENJE

Želja po hrani s sporočilom

Objavljeno 15. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 15. februar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Če imate željo po siru, vam primanjkuje maščobnih kislin, če sanjate o čokoladi, magnezija, kadar se ne morete upreti mesu, potrebujete železo.

Če se ne morete upreti sladkorju, si privoščite tistega, ki se skriva v sadju.

Najbrž ni osebe, ki si občasno ne bi zaželela natanko določenega živila. Želja je tako močna, da preraste že v hrepenenje, ki se mu je skoraj nemogoče upreti. Če sanje niso povezane z emocionalnimi, pač pa so pogojene s fizičnimi potrebami, jih res ne gre zatreti. Z njimi namreč telo sporoča, da mu primanjkuje hranljivih snovi, ki se v predmetu hrepenenja skrivajo.

Magnezij ali maščobe?

Kadar bi vse storili za čokolado, vašemu telesu najbrž primanjkuje magnezija. Ta se skriva v kakavu in tudi v orehih, semenih, ribah in listnati zelenjavi. Želja po siru nakazuje na pomanjkanje maščobnih kislin omega 6, ki jih je mogoče nadomestiti z lanenim oljem.

Železo v kombinaciji z vitaminom C

Če bi vsak dan jedli meso, vam po vsej verjetnosti primanjkuje železa. Z njim je bogato rdeče meso ter tudi rdeča pesa in stročnice. Pri tem velja opozoriti, da je za dobro absorpcijo tega elementa potreben tudi vitamin C.

Sladkor je boljši v sadju

Če se ne morete upreti slaščicam, se v vaši krvi hitro spreminja raven sladkorja. Če je to kroničen pojav, bi morali preveriti njegovo količino. Živila, bogata z enostavnimi sladkorji, težavo le še poslabšajo. Namesto sladkarij si zato raje privoščite sadje in kompleksne ogljikove hidrate iz polnozrnatih izdelkov.


 

Deli s prijatelji