KLINČKI

Zdravilni klinčki

Objavljeno 13. december 2015 12.45 | Posodobljeno 13. december 2015 12.45 | Piše: U. S.

Klinčki niso le ena najstarejših začimb, ampak tudi ena najbolj priljubljenih v tem prazničnem času.

Naredite pomander: klinčke zapičite v pomarančo, in ves prostor bo zadišal. Foto: Shutterstock

Zapičeni v pomarančo dišavijo prostor in ga obenem čistijo, saj delujejo protivnetno in protimikrobno. Če jih žvečimo, odpravljamo slab zadah, blažijo zobobol, glavobol ter prebavne težave.

Klinčki, ki jim pravimo tudi nageljnove žbice, poleg muškatnega oreška in cimeta spadajo med najstarejše začimbe, v teh prazničnih časih pa so nepogrešljivi – so priljubljen dodatek medenjakov, kolačev in keksov, sadnih kompotov, tudi kuhanega vina itd. Z njimi oplemenitimo najrazličnejše jedi, od mesa, riža in marinad do juh. So tudi priljubljen okras, naredimo pomander, da se prostor napolni z omamnim vonjem: v različnih vzorcih jih zabodemo v pomarančo. Podobno jih lahko zapičite v čebulo ali česen in dodate v juhe ali v pekač k mesu in krompirju, tudi v pečenko jih lahko zapičite. Enega dodajte kislemu zelju, tudi sladko bo z dodatkom klinčkov obogateno. Arabci jih dodajajo v riž skupaj z rozinami. Ker imajo močan vonj in okus, jih odmerjajte zmerno, da ne bodo prekosili okusa drugih sestavin, če z njimi pretiravamo, so celo pekoči.

Kot druge začimbe so na policah trgovin na voljo vse leto. Najbolje je uporabiti cele, prah hitro izgubi aromatičnost. Majhne, sladkaste in aromatične palčke so pravzaprav neodprti cvetni popki zimzelenega grma klinčevca; poberejo jih ročno, ko so roza, potem pa jih sušijo, dokler ne postanejo rjavi. Rastlina izvira iz Indonezije, z otočja Moluki, in je visoka do 18 metrov.

Zaradi izjemne arome in zdravilnosti so jih cenili od nekdaj; v Indiji in na Kitajskem jih uporabljajo že stoletja, ne le kot začimbo, ampak tudi kot zdravilo za številne težave. Značilni vonj jim daje glavna sestavina eteričnega olja evgenol, ki skupaj z drugimi sestavinami deluje kot blagi anestetik, učinkuje protivnetno in uničuje škodljive mikrobe; deluje tudi kot močan antioksidant, ki preprečuje nastajanje strdkov v žilah in naj bi varoval pred rakom. Vsebujejo še precej mineralov, kalcij, železo, magnezij, cink, baker, fosfor, mangan in selen, in vitamine B, C, E in K. Eterično olje klinčkov se uporablja za krepitev imunskega sistema in čiščenje organizma, varujejo jetra, izboljšujejo prebavo, blažijo napihnjenost, krče in tudi slabost, nekoč so jih uporabljali proti črevesnim zajedavcem. Z žvečenjem odpravimo slab zadah, blažimo zobobol in bolezni dlesni, kot je gingivitis, pa tudi glavobol, uporabljali so jih tudi pri bolečinah v ušesih, saj pri žvečenju klinčkov eterično olje dlje deluje na ustno votlino in prodre v evstahijevo cev. Slovijo celo kot afrodiziak.

Tradicionalna kitajska medicina olje uporablja za dvigovanje energije jang v ledvicah, vranici in želodcu. Ajurveda jih uporablja tam, kjer manjka toplota, klinčki ponovno vzpostavijo pretok energije. Učinkoviti so pri blaženju posledic stresa, težavah s tesnobo ali nespečnostjo. 

Deli s prijatelji