DOBRO

Zato bi morali večkrat jesti čebulo

Objavljeno 20. avgust 2012 09.00 | Posodobljeno 20. avgust 2012 09.00 | Piše: M. F.

Vseeno je, ali je rdeča, bela ali rjava, le da je dovolj pekoča.

Vsaka solza, ki priteče pri pripravi čebule, je ob zaužitju nedvomno poplačana.

Se ne morete načuditi vsem zdravilnim lastnostim granatnega jabolka, jagod in borovnic? Ti sadeži res vsebujejo veliko koristnih snovi, so pa nekoliko zasenčili glavice, ki so nedvomno v vašem hladilniku in zaradi katerih vam pri pripravi tečejo solze. Verjemite, da je vsaka pretočena poplačana, saj je tudi čebula izjemno zdrava.

Vsebuje veliko kvercetina

Kvercetin je polifenol iz družine najmočnejših antioksidantov – flavonoidov. Je tudi v rdečem vinu, jabolkih, agrumih, olivnem olju in borovnicah. Ima protivnetni učinek, je pa tudi izvrstno zdravilo proti artritisu in drugim vnetnim boleznim. Poleg tega izboljšuje zdravje prostate. Dokazano je, da je naravni antihistaminik, torej blaži alergijske reakcije. Raziskave kažejo, da lahko v krvi ohranja dobri in zmanjšuje slabi holesterol. Največ te snovi je v vseh vrstah čebule. Bolj je pekoča, močnejšega vonja in okusa, večja je njena antioksidativna vrednost.

Bogastvo žveplovih spojin

Tudi žveplove spojine imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Zaradi njih ima čebula takšen vonj in zaradi njih se jočemo, ko jo režemo. Tako kot kvercetin se zaradi protivnetnih lastnosti učinkoviti borijo z rakavimi obolenji. Poleg tega gre za močne protimikrobne in protibakterijske spojine, zato je čebula naravni antibiotik. Ker preprečujejo strjevanje krvi, zavirajo pojav srčno-žilnih obolenj (visok krvni tlak, možganska kap, srčni infarkt in arteroskleroza). Dokazano je, da žveplove spojine v čebuli blažijo simptome astme in druge težave z dihanjem.

Polna pomembnih vitaminov in mineralov

Vsebuje veliko vitamina C, bakra, kalcija, vitamina A in vitamina E. Vitamini A, E in C so izvrstni antioksidanti. Baker je element, ki tako kot kalcij skrbi za zdravje kosti in sklepov, preprečuje nastanek osteoporoze in čisti kožo.

In še nekaj: nedavne raziskave so dokazale, da lahko čebula prepreči in pozdravi bolezni prebavnega sistema, predvsem črevesja in želodca. Znanstveniki domnevajo, da v prebavilih spodbuja rast zdravih bakterij in preprečuje širjenje slabih bakterij, preventivno pa tudi deluje na debelo črevo in danko.

Deli s prijatelji