ZAKAJ? ZATO!

Zakaj škodi žvečilni gumi?

Objavljeno 22. julij 2011 13.41 | Posodobljeno 22. julij 2011 18.00 | Piše: E. B.

Odstranjuje ostanke hrane in spodbuja nastajanje sline, a hkrati škoduje čeljustim

Žvečilni gumi ima pozitivne in negativne učinke

Je majhen in priročen, nepogrešljiv v damski torbici, zaposli nemirne, nekaterim celo pomaga pri odvajanju od kajenja, lahko je tudi neusahljiv vir zabave, mnogi prisegajo nanj zaradi boljšega zadaha, toda žvečilni gumi, slaščica, ki jo preprosto zgolj žvečimo in nikoli ne pogoltnemo, ni vselej priporočljiva. Ponekod je celo prepovedana, denimo v Singapurju, saj je lepljive ostanke težko odstraniti z ulic, sicer pa se predvsem zobozdravstvena stroka odmika od nekdanjih priporočil, češ da je dobra za naše zobe.

Ni najboljši za zobe


Dobra lastnost žvečilnega gumija je ta, da spodbuja nastajanje sline. Ta je polna izjemno pomembnih beljakovin in drugih sestavin, ki preprečujejo propadanje zob in bolezni dlesni. Slina redno izplakuje ustno votlino ter odstranjuje bakterije in ostanke hrane. Toda žvečilni gumiji, ki jih poznamo v nešteto vrstah, so po večini polni sladkorja in aromatizirani, a tudi nesladkani ali brez močnega okusa niso ravno dobrodošli za zobe, zdaj opozarjajo strokovnjaki.

Intenzivno žvečenje povzroči deformacijo čeljusti

Še nedolgo tega je veljalo, da žvečilka uspešno odstranjuje ostanke hrane, a škoda, ki jo lahko tako priljubljeni izdelek povzroči že tako obremenjeni čeljusti, je veliko večja od te koristi. Pa poglejmo, zakaj. Zgornje in spodnje zobovje se običajno združita le nekajkrat na dan med izvajanjem nujnih funkcij žvečenja, torej med prehranjevanjem, redno žvečenje pa lahko tudi za več ur poveže čeljusti, zato lahko povzroči deformacijo čeljusti in posledično dolgotrajne bolečine.

Ne pozabimo, zobem in dlesnim najbolj škoduje pomanjkljiva higiena, zaradi katere se po ustni votlini širijo bakterije in povzročajo različna obolenja, a silovito in prepogosto žvečenje se uvršča takoj na drugo mesto. Žvečenje spada med zelo agresivna dejanja, ki jih naše čeljusti niso najbolj vesele. In če se že morate vdati tej razvadi, naj bo le kratkotrajna in občasna, še raje pa si izberite katero drugo. Denimo, žvižgajte ali pa se veliko smejte in klepetajte.

Deli s prijatelji