NOGE

Zakaj nam otekajo noge

Objavljeno 12. december 2015 11.30 | Posodobljeno 12. december 2015 11.30 | Piše: M. M. K.
Ključne besede: noge otekanje

Se vam dogaja, da so vaše noge zjutraj povsem normalne, ko pa se približuje večer, postajajo čedalje bolj debele? Vzroki za otekanje nog so lahko precej različni. Bodite pozorni, saj so lahko eden resnejših vzrokov tudi razširjene vene.

Če se ne morete odpovedati visokim petam, jih nosite le kratek čas. Foto: Shutterstock

Otekanje nog je pogostejše pri starejših, precej pogosto pa je tudi pri mlajših ženskah v rodni dobi kot del predmenstrualnega ciklusa. Oteklost pogosto spremlja še občutek težkih in utrujenih nog. Noge lahko otečejo zaradi težav z notranjimi organi in hormonskimi tegobami, in če je tako, bosta verjetno otečeni obe enako. Če oteka le ena, je vzrok najverjetneje posledica lokalnega patološkega procesa v telesu, najpogosteje zaradi poškodbe ali vnetja. Zato morate spremembe, če se dogajajo pogosto, zaupati osebnemu zdravniku. Če zatekata obe nogi, je pot do diagnoze zapletena, vzroke je treba iskati med več kot dvajsetimi stanji. Najpogostejše so bolezni ven, motena drenaža limfe, alergije, hormonske motnje, v nekaterih primerih gre lahko za simptome hujših bolezni, na primer srčnih bolezni, bolezni jeter ali ledvic.

Razširjene vene

Če so vaše noge zjutraj normalne, čez dan pa vse bolj otekajo in so proti večeru vse bolj debele, je najverjetnejši vzrok razširjenost ven. Pri tej motnji se kri v celoti ne vrača nazaj v srce, temveč je nekaj odteka v medcelični prostor, kjer se nabira, posledica tega so debele in boleče noge, tudi rjavkaste barve. Takšne spremembe se najpogosteje zdravijo z uporabo elastičnih kompresijskih nogavic. Z njihovo redno uporabo lahko najverjetneje preprečimo nastanek kroničnega venskega popuščanja, ki je precej neprijetna bolezen in zahteva bolj drastičen pristop k zdravljenju.

Pri preprečevanju krčnih žil in kroničnega venskega popuščanja lahko veliko naredimo sami – spremenimo življenjski slog in se držimo nekaj pravil, ki vključujejo redno zmerno telesno dejavnost. Prav tako ne smemo sedeti s prekrižanimi nogami, izogibati se moramo stanju na mestu ali dolgotrajnemu sedenju. Pomaga hlajenje žil. Nujna je skrb za normalno telesno težo, kar pomeni uživanje uravnotežene prehrane, polne vlaknin, sadja in zelenjave, ter pitje večjih količin vode. Poskrbeti pa moramo tudi za oblačila, ki naj ne bodo pretesna, in udobno obutev.

Neustrezna obutev

Precej pogost vzrok otekanja nog so ploska stopala (platfus) in neustrezna obutev. Če stopalo pri hoji ne spodbudi tistih mišic, ki pomagajo, da se kri iz oddaljenih perifernih ven ne vrača proti srcu, začnejo noge otekati. Če nosimo visoke pete, se to stanje še poslabša. Dobra rešitev za ploska stopala so ortopedski vložki, izdelani po meri. To pomeni, da se bomo morali visokim petam odpovedati. Če tega nikakor ne želimo, strokovnjaki svetujejo, da jih nosimo le kratek čas in se takoj, ko občutimo težke noge, obujemo v bolj udobno obutev.

Otekanje nog je pogostejše pri ženskah, eden od glavnih vzrokov je hormonsko neravnovesje. Ko hormona estrogen in progesteron nista uravnotežena, lahko hitro začno otekati noge. To se največkrat dogaja ženskam, ki preveč delajo, premalo spijo in se napačno prehranjujejo. Progesteron deluje diuretično, kar pomeni, da pomaga pri odstranjevanju vode iz telesa. Primanjkuje ga lahko pri različnih stanjih, tako pred menopavzo kot po njej in vsakič, ko ni ovulacije. Ženske pomanjkanje progesterona občutimo kot zabuhlost in močnejše znake predmenstrualnega sindroma, ki se pojavi dva tedna pred menstruacijskim ciklusom. Tekočina zastaja v predelu gležnjev, pogosto pa tudi v predelu trebuha in prstov. Pri tem pomaga pitje veliko vode, po malem ves dan, pa tudi telovadba. Strokovnjaki svetujejo, da dva tedna pred menstruacijo omejimo vnos soli. Pri oteklih nogah si pomagamo z mrzlimi (ledenimi) obkladki, ki jih za kratek čas položimo na noge. Seveda ti nasveti ne veljajo za ženske, pri katerih so vzroki za otekanje nog drugje.

Debelost in motnja limfne cirkulacije

Eden od pogostih vzrokov za otekanje nog je lahko tudi debelost oziroma prevelika telesna teža, ki vključuje vse faktorje, ki so lahko vzrok otekanja: od motenega vračanja krvi do srca, slabega srca, telesne nedejavnosti, ploskih stopal in podobnega. Pogost vzrok za otekanje nog je tudi neustrezna ali motena funkcija limfnega sistema; s proteini bogata tekočina zastaja v medceličnem prostoru in povzroči dodaten premik preostale tekočine iz limfnih žil in kapilar, kar poveča volumen tega prostora, slednji pa pritiska na limfne žile in prispeva k nesposobnosti limfne cirkulacije, kar dodatno poslabša in poveča oteklino. Pri tem pomaga limfna drenaža, tehnika, ki pomaga limfnim žilam pri odvajanju bremen. Pomagata še nošenje kompresijskih nogavic in več gibanja, najbolje hoje.

Srčno popuščanje

Noge lahko otečejo tudi zaradi srčnega popuščanja. Pojavi se, ko srce ne zmore črpati krvi dovolj hitro in učinkovito in tako zagotoviti telesu zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi. Posledica je splošna utrujenost, ki je še posebno izrazita ob telesnem naporu. Ker srce ne črpa dovolj krvi, ta začne zastajati za srcem, kar povzroči zastajanje tekočine v pljučih. To je vzrok težkega dihanja, ki je navadno najbolj moteča in omejujoča težava. Zaradi slabšega pretoka krvi skozi ledvice te zadržujejo tekočino v telesu, kar težave še poslabša. Zatekajo noge in gležnji ter drugi organi v telesu. Otekanje je posledica dejstva, da srce ne črpa dovolj krvi iz ven v arterije. Tekočina, ki zastaja v venah, prestopa iz žil in se kopiči v tkivih, predvsem v predelu gležnjev in nog, in nastanejo periferne otekline. 

Deli s prijatelji