ZA ZDRAVO TELO

Zakaj, kako in kje kolesariti

Objavljeno 03. julij 2011 18.12 | Posodobljeno 04. julij 2011 07.45 | Piše: M. F.

Sistem izposoje kolesa je že vpeljan tudi v naši prestolnici

Fotografija je simbolična
Telo pri hitrosti 20 kilometrov na uro v eni uri porabi skoraj 500 kalorij

Poletje je kot nalašč za kolesarjenje. Seveda, če se ne kolo zavihtite v zgodnjih jutranjih ali pozno popoldanskih urah. Premagovanje razdalj s kolesom ponuja številne prednosti: je odlična kardiovadba in vadba za moč, omogoča izboljšanje ravnotežja, povečanje kondicije in vitalnosti, hkrati pa telo pri hitrosti 20 kilometrov na uro v eni uri izgubi skoraj 500 kalorij. Pripomore tudi k premagovanju stresa: ne glede na to, ali kolo uporabljate kot športni pripomoček ali kot prevozno sredstvo, boste z njim na cilj vedno prispeli sproščeni, zadovoljni in polni energije.

S kolesom po evropskih mestih

Zaradi mnogih prednosti, ki jih ponuja vožnja s kolesom po mestu (naj omenimo le večjo mobilnost, izogibanje težavam s parkiranjem, varovanje okolja in konec koncev tudi finančni vidik) je v številnih evropskih mestih že uveljavljen sistem izposoje koles. Katera mesta pa so do kolesarjev najprijaznejša?

V Københavnu na Danskem je kolesarska kultura tako razvita, da lahko ljudje kolo najamejo brezplačno, kar pomeni, da polog dobijo nazaj, ko ga vrnejo. Kolesarska infrastruktura tam je zelo razvita, saj se s kolesom vozi ogromno prebivalcev tega mesta, poleg tega pa je kolesarjem na kožo pisana tudi površina države, kjer strmin praktično ni.

Nekoliko drugače je v Trondheimu na Norveškem. Tam je namreč ena največjih nadleg vožnja navkreber. Prav zato so se domislili izvirne rešitve: na klancih so nameščena dvigala, ki delujejo podobno kot smučarske vlečnice. Na prvi pogled nepremagljiva strmina je tako premagana, kot bi mignili!

Amsterdam se lahko pohvali z nadpovprečno razvitim kolesarskim omrežjem. Vendar pozor! Če se boste na pot po njem popeljali s svojim kolesom, pazite, da ne boste ostali brez njega! Na žalost je v tem mestu ogromno kraj koles.

Tudi Basel, tretje največje švicarsko mesto, je do kolesarjev zelo prijazno. Ima široke in urejene kolesarske steze ter razvito obsežno mrežo za najem koles.

Kako je pri nas?

Našteli smo le nekaj evropskih mest, kjer je za kolesarje odlično poskrbljeno. Sistem izposoje kolesa je že vpeljan tudi v naši prestolnici. Je preprost za uporabo in omogoča hitro izposojo ali vrnitev kolesa. Zunaj mest pa je tako za tiste, ki se radi s kolesom podajo na sproščujočo vožnjo, kot za vse, ki jim je bolj pri srcu adrenalinska vožnja, mogoče najti vrsto možnosti. Pri iskanju prave vsem lahko pomagajo kolesarske informacijske točke, ki jih je v Sloveniji več kot 30 in kjer so na voljo zemljevidi ter podatki o poteh.

Hitro torej na kolo, ne pozabite pa na čelado, ki je obvezna za otroke do starosti 14. let, zaželena pa tudi za vse druge.
Deli s prijatelji