ZIMSKO VESELJE

Zakaj je dobro bivati na mrazu

Objavljeno 12. december 2017 09.15 | Posodobljeno 12. december 2017 09.15 | Piše: M. F.

Zimsko vreme naj ne bo izgovor za poležavanje na toplem.

Sprehod v mrazu je dober za dušo in telo.

Zagotovo ste že slišali, da mraz, čeprav ni ravno prijeten, zdravju prija. Poglejte nekaj razlogov za zimski sprehod ali bivanje v hladnejšem okolju.

Imeli boste več energije

Bivanje na mrzlem zraku vas bo navdalo z dodatno energijo, ki jo boste občutili še ure potem, ko se boste vrnili na toplo. Za te učinke ni treba, da ste dolgo na mrazu. Že polurni sprehod po zimski naravi vas bo navdal z novo močjo.

Bolje boste spali

Ponoči se telo ohlaja, in kadar je spalnica pretopla, je ta proces moten, zato se pojavita slabši spanec ali celo nespečnost. Idealna temperatura spalnice znaša od 16 do 20 stopinj Celzija.

Možgani bodo bolje delovali

Dokazano je, da ljudje v hladnejšem okolju sprejemajo boljše in kompleksnejše odločitve od tistih v toplem. V toplem okolju namreč hitreje pohajajo zaloge glukoze, prav ta pa je ključna pri mentalnih procesih in pomanjkanje te negativno vpliva na delovanje možganov.

Idealno za vadbo na prostem

Študije so pokazale, da je s tekom v mrazu mogoče v krajšem času porabiti več kalorij, saj mraz spodbuja k hitrejšemu teku, prav tako pa se v hladnem okolju pospeši presnova. Ne pozabite pa na primerno obutev in oblačila.

Redkeje boste bolni

Bivanje na mrazu krepi odpornost, saj se število celic, ki naše telo varujejo pred okužbami tedaj, ko vas malce zebe, v krvi poveča.

Bolje se počutite

V debelih zimskih oblačilih radovednim očem marsikaj ostane skrito, zato je samozavest večja, k temu pa pripomore tudi dejstvo, da ste kljub mrazu storili zase nekaj dobrega.

Bolj boste cenili prihajajoče dneve

Študije so pokazale, da tisti, ki živijo tam, kjer mraza ne poznajo, niso srečnejši od onih, kjer se letni časi menjavajo. Najzadovoljnejši so ljudje, ki se po mrzlih zimskih dneh veselijo toplejše in svetlejše pomladi.

Mrčes ne bo predstavljal težave

Nizke temperature mrčesu preprečujejo, da bi napadal svoje žrtve, kar je še en plus sprehoda po zimski naravi.

Deli s prijatelji