Paradižnik največkrat uporabljamo za juhe in solate, redkeje pa iz njega pripravljamo sok. Škoda, kajti ta je prava zakladnica zdravja in blagodejno vpliva na telo. Zakaj bi ga morali večkrat piti?
Ker vsebuje veliko vitaminov
Paradižnikov sok je odličen izvor vitaminov A in C. Z rednim pitjem boste preprečili morebitne težave z vidom, okrepili imunski sistem ter izboljšali zdravje zob in kosti.
Preprečuje raka
V rdečih plodovih je obilica antioksidanta likopena, ki varuje pred številnimi vrstami raka, med drugim pred pljučnim rakom, rakom dojk, trebušne slinavke ter prostate.
Varuje pred boleznimi srca
Paradižnik je bogat v vitaminom B6. Ta razbija homocistein, aminokislino, ki sicer poškoduje krvne žile in tako povečuje tveganje za bolezni srca.
Zmanjšuje količino holesterola
Zahvaljujoč niacinu paradižnikov sok zmanjšuje količino slabega holesterola v krvi in dviga raven dobrega.
Pomaga pri hujšanju
Zaradi vlaken v paradižniku njegov sok zagotavlja sitost in vam bo v veliko pomoč, če ste na dieti.
Iz telesa odpravlja strupe
V našem telesu se nahaja veliko strupenih snovi, ki jih v organizem vnašamo s hrano. Paradižnikov sok pomaga jetrom in ledvicam, da jih lažje izločijo iz telesa.
Uničuje proste radikale
Samo kozarec paradižnikovega soka na dan preprečuje nastanek prostih radikalov v telesu, ki so odgovorni za številne bolezni, tudi za raka. Ta rdeča pijača je namreč odličen vir antioksidantov.
Izboljšuje ten
Lahko ga pijete ali ga nanesete kar na kožo. Pomaga pri težavah z aknami in razširjenimi porami.
Spodbuja prebavo
Če imate težave s prebavo, vam ta sok lahko pomaga. Olajša namreč delovanje prebavil in premaguje zaprtje.
Skuhajte ga sami
Prihaja čas, ko bodo paradižniki zoreli na naših vrtovih. Idealna priložnost torej, da si iz njih vsak dan pripravite kozarec svežega soka.
Za preprostega potrebujete:
- kilogram in pol zrelega paradižnika,
- večji šopek sesekljanih listov zelene,
- večjo sesekljano čebulo,
- dve žlički rjavega sladkorja,
- ščepec črnega popra.
Postopek:
- Vse sestavine stresite v veliko posodo, počakajte, da na štedilniku zavrejo in jih kuhajte približno 25 minut.
- Nato jih s paličnim mešalnikom oziroma s sekljalnikom zmeljite ali pretlačite skozi gosto cedilo.
- Počakajte, da se tako pripravljen sok ohladi, in ga nalijte v steklenice.
V hladilniku ga lahko hranite teden dni.