ZAČIMBA

Zakaj bi morali večkrat jesti cimet

Objavljeno 19. december 2017 07.55 | Posodobljeno 19. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Je okusen, lepo diši in je zdrav.

Cimet: začimba in zdravilo.

Hladni dnevi so kot nalašč za razvajanje s skodelico vročega čaja. Ta bo še boljši, če mu boste dodali ščepec cejlonskega cimeta, ki nima le lepega vonja in odličnega okusa, temveč je tudi zdrav. Zakaj bi moral postati vaš vsakodnevni spremljevalec?

Uravnava sladkor v krvi

Cimet je ena najmočnejših začimb in pozitivno vpliva na količino sladkorja v krvi. Dvema decilitroma vode dodajte čajno žličko cimeta, vse skupaj zavrite in nato počakajte 15 minut ter na koncu tako pripravljen čaj popijte. Naravno zdravilo si pripravite enkrat na dan.

Skrbi za zdrava prebavila

Prav tako je odličen za prebavo. Pripravite ga kot čaj, lahko mu dodate nekaj listkov mete in si ga ob napenjanju ali krčih v želodcu privoščite trikrat na dan. Spodbuja delovanje prebavil in pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa. Pol žličke cimeta lahko pol ure pred zajtrkom zaužijete tudi v kombinaciji z žličko medu.

Premaguje utrujenost

Če imate težave z brezvoljnostjo in utrujenostjo, jutranji kavi dodajte tretjino žličke cimeta, čez dan pa s tolikšno količino oplemenitite sadne sokove ali sadno-zelenjavne zmeške.

Zagotavlja boljši spanec

Cimetovo palčko dodajte segretemu mleku, počakajte 15 minut in tako obogateno mleko popijte pred spanjem. Kombinacija vam bo prinesla miren in prijeten počitek. Ker cimet pridobivajo iz lubja cimetovca, ki ga pri običajni pridelavi pred škodljivci ščitijo z različnim pesticidi in tudi z obsevanjem, na trgovskih policah poiščite cimet biološke predelave, ki je bolj zdrav.

Deli s prijatelji