ZDRAVILNA ČOKOLADA

Za srečo in spomin

Objavljeno 11. april 2017 18.00 | Posodobljeno 11. april 2017 18.00 | Piše: U. S.

Redki so, ki jih ne premami čokolada, toda sladko pregreho bi pravzaprav morali jesti – kot da bi za to v resnici potrebovali kakršno koli spodbudo. Čokolada krepi moč možganov, premaga stres in nas zaziba v sladke sanje.

Le kdo ni srečen ob čokoladni torti? Foto: Shutterstock

Čeprav je precej kalorična, čokolada pozitivno vpliva na nas. Znanstveniki so denimo odkrili, da vsebuje triptofan, aminokislino, ki spodbuja občutja sreče. In le kdo ne bi bil rad srečen? Našteli bomo nekaj razlogov, zakaj jesti čokolado. Za vsak primer, če jih še ne poznate.

Če je le mogoče, izberite temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, ta vsebuje visoko koncentracijo antioksidantov flavonoidov, ki delujejo protivnetno. Visoka vsebnost flavonoidov je povezana z zmanjšano inzulinsko rezistenco in izboljšano regulacijo glukoze. A pozor: pomembno je, da s čokolado ne pretiravate; ne glede na vse koristi, ki jih prinaša, vendarle vsebuje tudi sladkor in maščobo.

Čokolada vsebuje majhne količine triptofana, aminokislino, s pomočjo katere možgani ustvarjajo serotonin, hormon sreče. Zaradi slednjega smo, no, srečni pač. V njej najdemo tudi valeriansko kislino, pomirjevalo, ki ga vsebuje korenina baldrijana in pomirja živčni sistem; čeprav ni najboljši za predel okoli pasu in zadnjico, tudi sladkor v čokoladi lahko niža stres, ki na nas preži tako rekoč na vsakem koraku – sladkor na ljudi in tudi živali deluje dokazano pomirjevalno, poleg tega pa naj bi lajšal bolečino.

Imate težave z nespečnostjo? Morda bi poskusili s – čokolado. Temna različica je bogata z magnezijem, tistim mineralom, ki je nujen za delovanje notranje, biološke ure, pravijo znanstveniki. To je ura, ki jo narekuje cirkadiani ritem, po katerem se v ciklu 24 ur odvijajo različni biološki procesi, mednje pa se uvršča tudi menjava stanj budnosti in spanja, in se prilagaja izmenjavanju dneva in noči. Raziskovalci z univerz Edinburg in Cambridge verjamejo, da magnezij pomaga nadzorovati, kako se celice spopadajo z naravnim ciklom dneva in noči.

Neka druga študija je pokazala, da lahko uživanje katere koli vrste čokolade najmanj enkrat na teden izboljša spomin, koncentracijo in reševanje problemov. Raziskovalci z univerze v Južni Avstraliji so več kot tri desetletja spremljali tisoč ljudi in ugotovili, da so se tisti, ki so redno uživali v čokoladi, bolje odrezali na testih, tudi spominskih.

Panamski staroselci Kuni v povprečju vsak dan popijejo pet skodelic napitka na osnovi kakava, zdrobljena kakavova semena pa dodajajo številnim jedem. Raziskovalci so ugotovili, da imajo nižji krvni tlak kot tisti člani njihove družbe, ki so zapustili otok. Seveda ni treba poudarjati, da ne pijejo že pripravljenih mešanic, ki jih lahko kupimo na trgovskih policah in vsebujejo predvsem veliko sladkorja – te pač nimajo enakega učinka.

In še tole so dognali znanstveniki: čokolada deluje kot blaga zaščita pred sončnimi žarki. Ne, ni vam je treba namazati na obraz, čeprav vam bi bila koža hvaležna za čokoladno nego. Izsledki raziskave, opravljene leta 2009, kažejo, da je koža tistih posameznikov, ki so tri mesece vsak dan pojedli 20 gramov čokolade z visoko vsebnostjo kakava, pri izpostavljenosti UVB-žarkom dvakrat pozneje pordela (v primerjavi z onimi, ki so jedli navadno čokolado). A ker vemo, da se moramo, preden se izpostavimo sončnim žarkom, vedno namazati s sredstvom za sončenje in po možnosti zavarovati še s pokrivalom, se bomo s čokolado tudi poslej bolj ko ne – sladkali. Če bomo zaradi nje manj rdeči, toliko bolje.

Deli s prijatelji