OSVEŽILNO

Za nosečnice v vročih dneh

Objavljeno 22. avgust 2011 16.11 | Posodobljeno 23. avgust 2011 11.00 | Piše: M. F.

Lubenica in melona vsebujeta za telo prepotrebne elektrolite

V nosečnosti je priporočljiva lahka hrana: sadje in zelenjava, ribe in piščančje meso

Nosečnost je lepa, a predvsem v vročih dneh kar naporna: zaradi vseh sprememb v krvnem obtoku in ožilju je nosečnicam še bolj vroče. In čeprav so v obdobju, ko morajo biti na hrano zelo pozorne, njihov tek včasih izgine.

Da ne bi ogrozile svojega zdravja in zdravja še nerojenega otroka, seveda morajo jesti. In nekatera živila so v poletni vročini kot nalašč za bodoče mamice. Priporočljiva je lahka hrana: sadje in zelenjava, ribe in piščančje meso. Nič ni narobe, če je v najhujši dnevni vročini obrok majhen, večji pa kasneje, ko je nekoliko hladnejše in je počutje boljše. Katera živila pa so idealna za najbolj vroče dele dneva?

Lubenice in melone

Lubenica in melona hkrati odžejata in nasitita. Priporočljivo pa ju je uživati samostojno in ne v kombinaciji z drugimi sadeži, sicer radi napenjata. Bogati sta z vitamini A, B in C ter antioksidanti in elektroliti, ki se ob močnem potenju pospešeno izločajo iz telesa in jih je zato treba nadomeščati.

Domači sladoled

Sladka osvežitev bo prišla nadvse prav in lahko si jo pripravite sami: 500 gramov očiščenega sadja zmečkajte v pire. Po okusu dodajte sladkor v prahu in limonin sok ter še enkrat na hitro premešajte. Sadni pire ohladite in mu dodajte 300 mililitrov tekoče sladke smetane ali jogurta ter zamrznite. Če boste mešanico zlili v kalupe in v vsakega zapičili palčko, se boste lahko ohlajali s čisto svojimi »lučkami«.

Sorbet

Sorbeti so narejeni iz sladkornega sirupa in aromatičnih dodatkov, kot so sadni sokovi in kaše, čaji ali zelišča. Segrevajte 200 do 300 mililitrov vode, ki ste ji dodali 150 do 200 gramov sladkorja. Počakajte, da se ta stopi. Sirup odstavite in ohladite, ohlajenemu pa dodajte 500 gramov sadne kaše in mešanico postavite v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešajte. Ko dobite mehko sladoledno zmes, umešajte na rahlo stepen beljak in sorbet zamrznite do konca.

Listnata zelenjava

Zelenjava je seveda ključna sestavina nosečniške prehrane. Če vam ne tekne v trdni obliki, si iz nje pripravite osvežujoči napitek: zeleno solato, špinačo ali ohrovt zmešajte v mešalniku, dodajte priljubljeno sadje in nekaj kockic ledu. Dobili boste krepčilen napitek, ki vas bo v vročih dneh prijetno ohladil.

Deli s prijatelji