LETA, LETA

Z zelenim čajem nad staranje

Objavljeno 25. avgust 2011 19.55 | Posodobljeno 26. avgust 2011 07.55 | Piše: E. B.

V zadnjih desetletjih je pitje sprejel tudi zahodni svet

Za zdravje, hujšanje, mladosten videz in izboljšanje razpoloženja

Zeleni čaj je v vzhodnih kulturah nepogrešljiv že stoletja, zahodni svet pa njegove dobrodejne učinke šele spoznava. Uživamo ga kot topli napitek, njegove izvlečke pa farmacevtska industrija uporablja v vse več vitaminskih in drugih pripravkih. Ne zaman: zeleni čaj je menda lahko ključni igralec pri odpravljanju številnih zdravstvenih težav, odpravljanju odvečnih kilogramov in tudi zaviranju staranja.

Zdravilni učinki čaja

Bogat je z antioksidanti, ki zmanjšujejo učinek škodljivih prostih radikalov. Ti lahko pospešujejo staranje celic ter razvoj raka in srčno-žilnih obolenj. Zeleni čaj znižuje raven holesterola in blaži simptome artritisa. Je sestavni del jedilnika predvsem tistih, ki si želijo odpraviti odvečno težo, saj iz telesa odplakuje strupe, hkrati pa spodbuja presnovo maščob in pomaga kuriti kalorije. Telo preskrbi s potrebno energijo, ki jo lahko s pridom izkoristimo za povečano fizično aktivnost, odličen je za dvig razpoloženja, krepi tudi spomin.

Čaj pomladi

Ta priljubljeni topli napitek je nepogrešljiv tudi pri ohranjanju mladostnega videza. Onesnažen zrak, izpostavljenost soncu, kajenje in nezdrava prehrana nedvomno puščajo neprijetne sledi na koži, gube, pege in druge znake staranja ter izčrpanosti pa lahko blažimo prav z zelenim čajem, ki je čedalje bolj priljubljena sestavina številnih negovalnih izdelkov. Številne slovite kozmetične hiše prisegajo na njegove liste kot najbogatejši vir antioksidantov, ki kožo naravno čistijo, vlažijo in gladijo ter odpravljajo poškodbe, lahko pa nam pomaga tudi do lepšega nasmeha, saj vsebuje fluorid, ki preprečuje karies, zato najdemo njegov izvleček v številnih zobnih kremah.

Velika prednost zelenega čaja in izdelkov iz njega je gotovo ta, da so dostopni, hkrati pa tudi cenovno ugodni. Receptov, kako ga uživati kot topli napitek in v kakšnih količinah, kar mrgoli, verjetno pa je najpreprosteje skodelico kave ali dve na dan zamenjati s čajem, ki vsebuje mnogo manj kofeina in nam zato ne bo kratil spanca.

Deli s prijatelji