DEPRESIVNI?

Z ljubljenčki do zdravja

Objavljeno 28. julij 2011 14.00 | Posodobljeno 28. julij 2011 14.00 | Piše: M. F.

Ljudje, ki dneve preživljajo v družbi kosmatih prijateljev, so redkeje depresivni

Stik in tudi pogovor z živaljo delujeta pomirjajoče in preganjata občutek osamljenosti

Če imate radi živali in ste ponosen lastnik mačke, psa ali zgolj morskega prašička, ste zagotovo na lastni koži izkusili, da skrb zanj pozitivno vpliva na zdravje. To potrjujejo tudi številne raziskave, ki dokazujejo, da so ljudje, ki dneve preživljajo v družbi kosmatih prijateljev, redkeje depresivni in slabega razpoloženja. Njihov ljubljenček je vedno ob njih in pripravljen z vsemi močmi razveseliti svojega gospodarja.

Tudi stres zmanjšujejo

Poleg vračanja dobre volje domače živali zmanjšujejo stres. Že samo stik človeka z mehko in toplo dlako namreč deluje pomirjujoče, zniža krvni tlak in umiri srčni utrip ter pozitivno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema. Ob božanju in ljubkovanju se človeške mišice sprostijo, napetost pa se zmanjša ali celo popolnoma izgine. Hkrati se v telesu sproščajo tudi hormoni sreče, zaradi katerih se zmanjša raven stresa in občutek bolečine.

Žival krepi pozitivno samopodobo in samospoštovanje

Hišni ljubljenčki so lahko največja opora ljudem v stiski. Stik in tudi pogovor z živaljo delujeta pomirjajoče in preganjata občutek osamljenosti. Žival človeku v osnovi izraža naklonjenost in občudovanje, zato njena prisotnost krepi pozitivno samopodobo in samospoštovanje.

Z živaljo se okreva hitreje

Tudi za vse, ki okrevajo po operaciji ali bolezni, je priporočljiva družba hišnega ljubljenčka. Kako pospešuje zdravljenje, sicer ni dognano, dokazano pa je, da pacienti, ki imajo domače živali, okrevajo hitreje od tistih, ki so brez njih.

Vi njim, oni vam

Kosmati prijatelji torej niso zgolj za zabavo. Pri marsikateri nadlogi pomagajo. Svojim lastnikom so predani in vse, kar pričakujejo v zameno, je vračanje naklonjenosti. Vi njim, oni vam ali povedano drugače: roka tačko umije!

Deli s prijatelji