NARAVNO

Vse pogosteje je vzrok za neplodnost tudi endometrioza

Objavljeno 11. november 2011 12.45 | Posodobljeno 13. november 2011 13.10 | Piše: Nataša Markovič

Neplodnost prizadene kar 9–15 odstotkov ljudi v rodni dobi

Možnosti za naravno zanositev se z leti lahko zmanjšajo

Zdravniki z doslej znanimi diagnostičnimi postopki pri 10 odstotkih obravnavanih ne morejo pojasniti vzroka za neplodnost, a so pri zdravljenju kljub temu uspešni. V želji po večji strokovnosti pri zdravljenju v Slovenijo prihajajo tudi tuji državljani, o čemer prof. dr. Veljko Vlaisavljević, dr. med., z Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo mariborskega univerzitetnega kliničnega centra pravi: »V mariborski center za zdravljenje neplodnosti pride po podatkih poročila Ministrstva za zdravje RS 80 odstotkov vseh tujih parov, ki se zaradi neplodnosti zdravijo v Sloveniji. V omenjeni evropski raziskavi so pari kot razlog za prihod navedli pričakovano boljšo kakovost zdravljenja. Na izbor vsekakor vpliva tudi mednarodni status centra kot mednarodno akreditirane ustanove z nazivom Evropski center za reproduktivno medicino.«

Najpogostejši vzroki za neplodnost

Posledica kroničnih vnetij rodil so poškodovani jajcevodi; neprehodni in delno prehodni ter okvarjena sluznica so prepreka do uspešnega spočetja novega življenja. »Ta vnetja na žalost v polovici primerov potekajo tiho in brez kliničnih znakov, da bi jih lahko prepoznali. Če se vnetje večkrat ponovi, je možnost sprememb na jajcevodih večja in v takšnih primerih jih s kirurškimi posegi ne morejo primerno korigirati, v lažjih primerih pa s kirurškim zdravljenjem lahko vzpostavimo možnost za spontano zanositev,« je o tem vzroku za neplodnost povedala prof. dr. Eda Bokal Vrtačnik, dr. med., z ljubljanskega kliničnega oddelka za reprodukcijo.

Endometrioza vse pogostejši vzrok

Med hormonskimi vzroki je najbolj znana in tudi najpogostejša metabolična bolezen pri ženskah v reproduktivnem obdobju bolezen policističnih jajčnikov. Pri teh so menstruacijski ciklusi pogosto anovulatorni (cikli brez ovulacije), kar pomeni, da ni spontane ovulacije, zato ženske zdravijo z zdravili za njeno spodbujanje. Osnovna bolezen je pogosto povezana z debelostjo. V tem primeru je prvi in najuspešnejši ukrep, če ženska shujša s pomočjo redukcijske diete in gibanja.

»Vedno pogostejši vzrok za neplodnost je tudi endometrioza. Gre za bolezen, pri kateri se sluznica iz maternične votline naseli po drugih organih v trebušni votlini in povzroča lokalno vnetje, lahko pa tvori ciste na jajčniku. Če gre samo za žarišča, se odločimo za zdravljenje z laparoskopijo, pri kateri izrežemo ali požgemo ta žarišča. Prav tako kirurško zdravimo ciste, ki jih izluščimo iz jajčnikov. Če s kirurškim zdravljenjem nismo uspešni, preidemo na zunajtelesno oploditev. Še vedno pa ni povsem znano, kako endometrioza preprečuje nosečnost. Predvideva se, da negativno vpliva na ugnezdenje zarodka, verjetno pa negativno vpliva tudi na kakovost jajčnih celic,« je še razložila Bokal Vrtačnikova.

Zdravljenje in
pomoč pri zanositvi


Zdravniki po obisku centra za zdravljenje neplodnosti ugotovijo vzrok za neplodnost in določijo najprimernejši način zdravljenja. Največkrat se odločijo za oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP), ki danes obsega več načinov: intrauterina inseminacija (IUI) je najpreprostejša oblika umetne oploditve, kjer prečiščeno in v laboratoriju pripravljeno seme partnerja ali darovalca vbrizgajo v maternico. Pri klasičnem postopku oziroma oploditvi v epruveti (IVF – in vitro fertilisation) se po punkciji v laboratoriju ustrezno pripravi seme. Semenčice dobre kakovosti ločijo od slabih ter s posebnim postopkom povečajo njihovo koncentracijo, s tem pa možnost oploditve. Po hormonskem spodbujanju jajčnikov pridobijo jajčne celice, ki jih prenesejo v ustrezne gojiščne medije in oplodijo s prečiščenim semenom partnerja. To je eden najpomembnejših in najpogostejših načinov OBMP, vendar pa je naslednja metoda, ICSI – neposredni vnos semenčice v citoplazmo jajčne celice – vrhunec sodobnega zdravljenja neplodnosti in je tudi najzahtevnejša. Ta način se uporablja v primerih hude oblike moške neplodnosti, kjer je kakovost semena izjemno slaba. V postopku v vsako jajčno celico vnesejo le eno semenčico. Pri opisanih postopkih oplojene jajčne celice gojijo v inkubatorju do prenosa zarodka v maternico. Za prenos izberejo največ tri zarodke, ki se razvijajo najpravilneje, če pa je takšnih več, se odločijo za zamrznitev. Postopek prenosa (embriotransfer) je neboleč.

Alternativna medicina in neplodnost

Veljko Vlaisavljević je na vprašanje o uporabi alternativne medicine pri zdravljenju neplodnosti odgovoril: »Velika pomanjkljivost obravnave parov v Sloveniji je premajhna vključenost predvsem psihologov. Sem lahko spadajo tudi druge aktivnosti, kot je akupunktura. Ti dve lahko znanstveno ovrednotimo. Pacienti včasih obiskujejo tudi alternativce. Mednje prištevam vse, od homeopatskega zdravljenja do zdravljenja s čaji. Ne mislim, da je to slabo, če pomaga paru vzpostaviti pozitivni odnos do reševanja težav. Žal je za tovrstnim zdravljenjem mnogokrat predvsem finančen interes, zagotovo pa ima takšno zdravljenje tudi pozitivno stran. Tako je paru lažje počakati še kakšno leto in tako dati naravi možnost, da poskrbi za naravno spočetje. Pari so danes namreč pogosto neučakani, ne upoštevajo dejstva, da je pri človeku verjetnost za spontano spočetje majhna, in menijo, da je vse mogoče načrtovati in realizirati z medicinsko pomočjo.«

Pomemben je zdrav način življenja

Slovenci smo o zdravljenju neplodnosti in poteh napotitve k specialistom reproduktivne medicine dobro poučeni, kar pa ne pomeni, da ni česa mogoče izboljšati. Z zdravim načinom življenja, uravnoteženo prehrano in gibanjem ter z izogibanjem razvadam, kot so kajenje, alkohol in droge, lahko izdatno pripomoremo k temu, da se bo iz sosednje sobe slišal otroški smeh.

Zdravljenje čim prej!

Približno dve tretjini žensk, vključenih v postopke zunajtelesne oploditve, je starih do 38 let, ena tretjina pa je tistih, ki so stare med 38 in 43 leti. V program zdravljenja neplodnosti se je treba vključiti čim prej oziroma takrat, ko zaznamo težave. Pri ženskah po 35. letu starosti se začne plodnost bistveno zmanjševati zaradi zmanjševanja rezerve v jajčniku, zato je pomembno, da že prej obiščemo zdravnika. Nekatere raziskave potrjujejo, da ima tudi starost moškega vpliv na možnost zanositve, vendar veliko manj, kot je to izraženo pri ženskah. Cilj strokovnjakov s področja zdravljenja neplodnosti je, da se bodo ženske, ki imajo tovrstne težave, čim prej začele zdraviti.

Deli s prijatelji