ZDRAVO

Voda in mleko

Objavljeno 10. junij 2010 19.08 | Posodobljeno 11. junij 2010 09.45 | Piše: M. F.

Organizem potrebuje tekočino za normalno opravljanje funkcij

Mleko je osnova za pravilen in zdrav razvoj otroka.
Voda in mleko sta življenjsko pomembni tekočini. Organizem potrebuje vodo za normalno opravljanje vseh funkcij. Toda koliko je potrebuje, je odvisno od posameznega organizma. V povprečju naj bi odrasel človek zaužil od dva do dva litra in pol te tekočine na dan. Žeja je že prva stopnja dehidracije, zato je treba po vodi poseči, še preden jo začutite.

Mleko je osnova za pravilen in zdrav razvoj otroka, to še posebno velja v predšolskem obdobju. Mleko in mlečni izdelki naj bodo pogosti tudi na jedilnikih odraslih. Kalcij v njih je namreč nepogrešljiv za pravilen razvoj in ohranjanje zdravja zob ter kosti. Dokazano je, da koristno vpliva na zniževanje previsokega krvnega pritiska, preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, bolezni srca in rakastih obolenj. V mleku s 3,2 odstotka mlečne maščobe je 12 miligramov holesterola na 100 gramov mleka, medtem ko 100 gramov kuhane šunke vsebuje 60 miligramov holesterola, 100 gramov postrvi pa 56.

Zmotno je torej mišljenje, da je v mleku veliko maščob in holesterola. Če vas kljub temu skrbi, da bi veliko zaužitih mlečnih izdelkov lahko vplivalo na vašo postavo, si izberite tiste z manj maščobami. Vendar naj vas pri tem opozorimo, da denimo sadni jogurti, čeprav z manj maščobami, vsebujejo velik delež sladkorja!
Deli s prijatelji