Višnje so kisle, grenke in se po okusu res ne morejo kosati s češnjami, glede pozitivnih učinkov na zdravje pa se jim zlahka postavijo ob bok. Ena skodelica svežih višenj namreč pokrije 40 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A, dva odstotka tistih po kalciju, tri odstotke potreb po železu in deset odstotkov dnevnih potreb po vlakninah. Poleg tega vsebujejo veliko bakra in cinka, ki vplivata na imunski sistem ter preprečujeta izpadanje las. Zdrave so tudi zaradi antocianskih barvil, antioksidantov, ki sadežu dajo značilno barvo in v organizmu zavirajo nastanek prostih radikalov.
Še več koristi
Trpki sadeži so torej prava zakladnica vitaminov in mineralov ter delujejo blagodejno na ves organizem. Betakaroten, s katerim so prav tako bogate, je močan antioksidant, ki koži daje odpornost in vlago, hkrati pa preprečuje njeno izsušitev in luščenje. Kar enajst odstotkov višnje je bogate z vitaminom C, ki je med drugim še posebej znan po svoji učinkovitosti proti staranju kože.
Za nego obraza
Očistite skodelico višenj in jih na hitro pokuhajte. Stresite jih v mešalnik, dodajte žlico medu in banano, dobro premešajte, dobljeno zmes pa nanesite na predhodno očiščen obraz. Če je vaša koža izrazito suha, pripravku dodajte žlico hidratantne kreme. Pustite na obrazu 20 minut in izperite z mlačno vodo.
Proti prhljaju
Skuhajte močan čaj iz višnjevih listkov, dodajte nekaj lističev češnje, jagod in vijolic. S prevretkom si po umivanju sperite lase. Če to ne pomaga, si pomagajte s smolo, ki se cedi iz debla višnjevega drevesa. Kroglico te v velikosti frnikole stopite v treh žlicah jabolčnega kisa in zmes zvečer vtrite v lasišče. Pustite prek noči, zjutraj pa lase umijte.
Proti zateklim očem
Liste višnje potopite v vrelo vodo, pustite stati tri minute in jih odstranite. Pripravek dobro ohladite in ga nanesite na veke.
Ne samo za zunanjo nego
Rdeči sadeži spodbujajo izločanje sečne kisline iz telesa, zato so dobrodošle pri revmatičnih težavah. Izboljšujejo kri, pospešujejo prebavo in delujejo čistilno na ledvice in jetra. Če vam ne dišijo surove, jih uživajte v sokovih, kompotih ter domačih marmeladah, pripravljenih iz teh darov narave.