ZDRAVO

Več športajte za boljšo potenco

Objavljeno 20. avgust 2011 15.30 | Posodobljeno 21. avgust 2011 08.00 | Piše: M. F.

Šport omogoča boljšo prekrvljenost telesa in s tem zavira pojav impotence

Več športa in modre tabletke ne boste potrebovali

Če ste še do nedavnega svoj prosti čas lenobno preživljali pred televizorjem, je zdaj trenutek, da končno skočite v športno opremo in se začnete ukvarjati s športom. Morda vas bo o tem prepričalo dejstvo, da športne aktivnosti ne krepijo samo mišic in topijo maščob, ampak tudi zmanjšujejo možnost impotence.

Dokazano: več športa pomeni manj impotence

Znanstveniki z medicinske univerze na Dunaju so objavili rezultate svoje raziskave, v kateri je sodelovalo 674 moških. Ti so bili napoteni na urološke preiskave, izpolnili pa so tudi vprašalnik o svoji seksualni dejavnosti in pogostosti ukvarjanja s športom.

S primerjavo rezultatov so znanstveniki prišli do sklepa, da je pri tistih, ki tedensko vsaj 3000 kalorij porabijo s pomočjo športnih aktivnosti možnost za pojav impotence manjši za 82,9 odstotka v primerjavi s tistimi, pri katerih številka porabljenih kalorij ne presega vrednosti 1000. Seveda je dobljenim rezultatom sledilo pojasnilo: Šport zmanjšuje možnost obolevanja za aterosklerozo. Pri tem gre za proces odlaganja maščob v steno arterij in mašenje žil, ki iz srca dovajajo kri vsem organom. Dejavnikov, ki pospešujejo mašenje žil, je seveda več, pretežno sedeč slog življenja, telesna neaktivnost in debelost pa so na prvih mestih. Bolezen se razvija postopno in pogosto brez posebnih svarilnih znakov, zato jo je treba z vsemi sredstvi preprečevati in tako telesu priskrbeti dobro prekrvljenost, ki je ključnega pomena tudi v boju proti impotenci.

Kaj bi vas lahko spodbudilo bolj kot omenjeni rezultati? Štiri- do petkrat tedensko se ukvarjajte s športom in v zrelejših letih boste še vedno aktivni na vseh področjih.

Deli s prijatelji