PREHRANJEVANJE

Več kalorij, 
manj spanja

Objavljeno 25. februar 2013 18.30 | Posodobljeno 25. februar 2013 18.30 | Piše: R. N.

Raznovrstna in uravnotežena hrana, bogata z vitamini, ni samo bolj zdrava, ampak nam omogoča tudi boljše spanje, ugotavljajo ameriški raziskovalci.

Malce lenarjenja res ne more škodovati.

Večerni zalogaji hrane so običajno najbolj slastni, čeprav pravijo, da bi človek moral v posteljo z bolj praznim kot polnim želodcem. Raziskovalce z univerze v Pensilvaniji je zanimalo, ali prehranjevalne navade vplivajo na kakovost spanja in kako. Način prehranjevanja in kakovost spanja sta nedvomno povezana, so ugotovili.

Pazljivo z alkoholom

Najprej so se lotili obdelave podatkov iz obsežne raziskave o zdravju Američanov in njihovih prehranjevalnih navadah, ki so jo na več kot 4500 ljudeh opravili 2007. in leta 2008. Potem so ljudi razdelili v štiri skupine, odvisno od tega, koliko časa povprečno spijo: zelo kratek spanec traja od štiri do pet ur na noč, kratek od pet do šest, običajni od sedem do osem, več kot devet ur spanja pa je zelo dolg spanec. Anketiranci so morali voditi natančne dnevnike, v katere so zapisovali, kaj so čez dan pojedli in kdaj ter koliko časa so potem spali.

Ljudje, ki spijo povprečno od sedem do osem ur na noč, uživajo najbolj raznovrstno in pestro prehrano. Na njihovem jedilniku se izmenjujejo vitamini, proteini, ogljikovi hidrati, minerali, vlaknine ipd. Poleg tega ne pretiravajo s pitjem alkohola, ki po zadnjih raziskavah zmanjšuje tako imenovano fazo REM, v kateri običajno sanjamo in za katero je značilno hitro premikanje oči. Uživanje alkohola pred spanjem lahko povzroči težave s spancem, po mnenju raziskovalcev pa lahko dve uri prej, preden se odpravimo spat, popijemo največ dve alkoholni pijači, da se alkohol začne razgrajevati.

image
Raznovrstna in uravnotežena prehrana, bogata z vitamini, pomaga, da bolje spimo.

Pomen vitaminov

Ameriški raziskovalci so odkrili, da ljudje, ki spijo povprečno idealnih sedem do osem ur na noč, čez dan popijejo več vode kot drugi. Na dolžino in kakovost spanca vpliva tudi število kalorij, ki jih zaužijemo. Ljudje, ki uživajo zelo kalorično hrano, spijo povprečno po šest ur na noč, medtem ko najdlje spijo tisti, ki čez dan zaužijejo najmanj kalorij.

Za dober spanec so vitamini precej pomembni. Še posebno pomembni so antioksidanti iz vrst karotenoidov – to so predstavniki močnih rastlinskih pigmentov, ki sadje in zelenjavo obarvajo zeleno, rumeno, oranžno in rdeče. Skupna značilnost ljudi, ki so v raziskavi spali najmanj časa, je bila ta, da so pili malo vode in zaužili malo vitaminov, predvsem malo antioksidanta likopena, ki daje paradižniku značilno rdečo barvo in zmanjšuje vnetje ter preprečuje nastajanje strdkov. Pri tistih, ki spijo najdlje, so raziskovalci odkrili manj ogljikovih hidratov, kofeinu podobnega alkaloida teobromina, ki v človeškem telesu spodbuja srčno mišico in živčni sistem, ter lavrinske kisline, ki varuje pred virusnimi in bakterijskimi obolenji.

Krepek zajtrk in lahka večerja

Staro pravilo je, da naj bo zajtrk najobilnejši, sledita zmerno kosilo in lahka večerja, vendar vsaj tri ure, preden se odpravimo spat. Za dober spanec se je treba zvečer odpovedati obilnemu obroku. Zvečer ne smemo uživati proteinov, izogibati se moramo živilom, ki vsebujejo tiramin (ribe, nekateri siri), ki zvišuje pritisk ter spodbuja nastajanje adrenalina in dopamina. Skodelica toplega mleka, v katero dodamo žličko medu, nekaterim pomaga, da bolje spijo.

Deli s prijatelji