TREBUŠNJAKI

Uteži in deska za raven trebuh

Objavljeno 27. marec 2017 20.15 | Posodobljeno 27. marec 2017 20.15 | Piše: A. S.

Če se vsak dan mučite s trebušnjaki, da bi imeli do poletja raven trebuh z vidnimi mišicami, tega pa ni in ni, poskusite z načrtom Nicole Addison, ki ji je zaupala celo Elle Macpherson.

Namesto zahtevnih trebušnjakov poskusite vajo deske. Foto Shutterstock

Pobližje smo pogledali nekaj mitov o hrani in jih ovrgli, a tudi na področju oblikovanja telesa kroži nekaj prepričanj, ki preprosto ne držijo. Ne, uteži niso samo za moške, s pridom naj jih uporabljajo tudi ženske, in če boste telovadili z njimi, ne boste podobni bodibilderju, pravi osebna trenerka slavnih Nicola Addison iz Velike Britanije, če pa bi radi še pred sezono kopalk dosegli raven trebušni del z oblikovanimi in poudarjenimi trebušnimi mišicami, se ni treba mučiti z nešteto trebušnjaki, razkriva. Recept za zavidljiv rezultat so uporaba uteži, vaja deske (plank) ter pravila izbira živil. Preveč preprosto?

Trebušnjaki, če jih izvajamo pravilno, da torej ne trpita vrat ali hrbtenica, lahko pomagajo oblikovati trebušne mišice, vendar se z njimi ne moremo znebiti maščobe, ki morda prekriva ta ranljivi del telesa. Težave se je torej treba lotiti na drugem koncu, pri maščobnih blazinicah. Najprej, svetuje trenerka, se je treba spoprijateljiti z utežmi, saj velja načelo več mišic ko imamo, več energije porabimo, in sicer tudi tedaj, ko ne telovadimo, saj imamo povečano stopnjo bazalnega metabolizma – gre za minimalno količino energije (kalorij), ki jo telo potrebuje za vzdrževanje osnovnih življenjskih procesov (dihanje, delovanje notranjih organov, vzdrževanje telesne temperature, vzdrževanje mišičnega tonusa). Z redno uporabo uteži ga lahko povečamo za 15 odstotkov!

Naslednja stvar so sestavljeni treningi, torej vaje, pri katerih uporabljamo različne skupine mišic, za piko na i pa se izmojstite v tako imenovani deski, vaji, s katero krepite mišice celotnega jedra trupa; telo držite v položaju do pol minute ter ponovite trikrat.

Vse to seveda ne bo dovolj za radiatorčke, če boste pojedli vse, kar vam pride pod roke, slabih prehranjevalnih navad pač ni mogoče premagati z nobenim treningom. Izogibajte se torej predelani hrani, sladkorju, soli, trans maščobam, pogosteje pa posezite po beljakovinah. Nutricionist Steven Brown opominja, da vir beljakovin ni samo meso, in svetuje, s čim zamenjati nekaj vsakdanjih živil, da bi jih dobili kar največ. Namesto navadnega jogurta pojejte grški tip, saj je v slednjem dvakrat več proteinov, za zajtrk posezite po jajcih namesto po žitaricah, če ste se riža naveličali, poskusite kvinojo, zelje zamenjajte za kodrolistni ohrovt, za prilogo pa si pripravite grah namesto korenčka, saj je v prvem kar petkrat več beljakovin. 

Deli s prijatelji