PAZLJIVO

Ušes nikar ne čistite pregrobo

Objavljeno 27. november 2015 17.00 | Posodobljeno 27. november 2015 17.00 | Piše: M. M. K.

Če ste med tistimi, ki hočejo na vsak način iz ušes odstraniti ušesno maslo, ste tudi eden od kandidatov za pogosta vnetja sluhovoda. Zdravniki opozarjajo, da moramo biti pozorni na bolečine v ušesih in takoj ukrepati, ko jih občutimo. Posledica pogostih in kroničnih vnetij lahko vodi tudi v izgubo sluha.

Strokovnjaki svetujejo previdno ravnanje s palčkami, še bolje pa je, da jih sploh ne uporabljamo. Foto: Shutterstock

Ušesno maslo, rumenkasta snov, ima zelo pomembno vlogo pri zdravju ušes in je naravna obramba zunanjega sluhovoda pred bakterijami, prahom in drugimi delci, ki lahko povzročijo bolečine v ušesu, vnetje, draženje, poškodbe in druge okužbe ušes. Ušesno maslo je tudi nekakšno mazilo za nego kože sluhovoda, ki je zelo tanka in jo lahko hitro poškodujemo. In s poškodbo kože se uniči zaščitni sloj in se na široko odprejo vrata povzročiteljem vnetja. Hkrati se pojavijo glavni znaki vnetja: rdečica, oteklina, bolečina in srbenje ušesa. Vnetje ušesa najpogosteje povzročajo bakterije (Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus in gram negativne bakterije), redko pa glivice (Aspergillus in Candida). Pri bakterijskem vnetju sta v ospredju bolečina in občutljivost za dotik, pri glivičnem pa srbenje in občutek zamašenosti sluhovoda.

Kako prepoznamo vnetje

Vname se lahko kateri koli del ušesa: pri odraslih najpogosteje zunanje uho, ki obsega zunanji sluhovod in njegovo kožo. Da gre za vnetje zunanjega sluhovoda, prepoznamo po bolečini, ki je lahko topa, ostra in prebadajoča ali pa občutimo le nelagodni pritisk v ušesu. Znak, da se vnetje širi, je tudi srbenje ušesa. Ker so bolečine v ušesu lahko prav neprijetne in tudi zelo hude, moramo biti pozorni na vsako spremembo, ki bi bila lahko vzrok za vnetje, pravijo zdravniki. Vnetje zunanjega sluhovoda je na srečo težava, ki jo lahko, ko jo prepoznamo, kaj hitro in na razmeroma lahek način pozdravimo z antibiotičnimi kapljicami za ušesa in ustrezno higieno ušes. Kadar osnovno zdravljenje s kapljicami ni dovolj, so potrebne dodatne preiskave in terapije, takrat je nujen tudi obisk specialista otorinolaringologa, ki bo s preiskavami ugotovil, ali je vzrok za težave oziroma vnetje v ušesu samem ali so težave nekje drugje, povezane na primer z grlom ali žrelom. Prav tako je nujen obisk pri specialistu, če so vnetja pogosta, se ponavljajo, ali če se po prebolelem vnetju, čeprav je bilo pravilno zdravljeno, sluh ne vrne v prejšnje stanje, kar po domače pomeni, da slišimo slabše kot prej. Nujno je obiskati zdravnika tudi, če imamo občutek zvonjenja in šumenja v ušesu ali polnosti in če občutimo bolečino ob vodi v ušesu ali imamo izcedek. S pravilnim in predvsem hitrim ukrepanjem in upoštevanjem zdravnikovih opozoril bomo poskrbeli, da v najslabšem primeru, ki se k srečo zgodi redko, ne bomo oglušeli.

Nikar s palčkami

Jasno je torej, da če je ušesnega masla ravno prav in če skrbimo za ustrezno higieno ušes, ki ne vključuje pregrobega odstranjevanje ušesnega masla z vatiranimi palčkami ali drugimi ostrimi predmeti, s katerimi bi se lahko poškodovali, najverjetneje ne bomo imeli težav. Vsekakor pa jih bomo imeli, če je ušesnega masla preveč in če ga nepravilno odstranjujemo. Kadar ga je preveč, imajo lahko precej težav tisti, ki nosijo slušni aparat, ali tisti, ki imajo anomalije sluhovoda, kar pomeni, da je iztekanje masla onemogočeno. Težave imamo lahko tudi, če nam v ušesa pride voda, zaradi katere lahko maslo nabrekne in zamaši sluhovod. Pogost vzrok ušesnih zamaškov je ravno nepravilno čiščenje sluhovoda z vatiranimi palčkami, s katerimi maslo navadno le potisnemo globlje v sluhovod, v najslabšem primeru, če smo zelo nepazljivi ali pregrobi, pa lahko celo poškodujemo bobnič. Zdravniki zato še posebno poudarjajo, da je treba z njimi ravnati pazljivo ali, še bolje, naj jih sploh ne uporabljamo. Zlasti ker vemo, da je za več kot 65 odstotkov vnetij zunanjega sluhovoda pri otrocih krivo nepazljivo čiščenje ušes z vatiranimi palčkami!

Pravilna higiena

Da bodo ušesa, tako notranja kot zunanja, brez vnetij in drugih težav, je dobro, da vsak dan skrbimo zanje z ustrezno higieno. To pomeni, da zunanji del, torej uhlje, umijemo z vodo in milom, v ušesa pa ne vtikamo nobenih koničastih in ostrih predmetov, s katerimi naj bi odstranili in očistili ušesno maslo. Pravilno je, kot pravijo tudi strokovnjaki, da maslo očistimo le v zunanjem sluhovodu, in sicer tako, da si na konec prsta ovijemo mokro vatico in z njo obrišemo ušesno maslo.

 

Različni vzroki vnetja

Mogoči vzroki za vnetje zunanjega sluhovoda so poškodbe, ki jih lahko povzročimo z nepravilnim odstranjevanjem ušesnega masla s palčkami, marsikdo si v ušesa tlači celo vžigalice, tudi avtomobilske in druge ključe. Vzrok so lahko alergije, toplota ali vlaga, nekatere kožne bolezni, kot so seboroični dermatitis, psoriaza, ekcem ali akne. Vzrok za vnetje sluhovoda so lahko tudi nekatere sistemske bolezni, na primer sladkorna bolezen ali bolezen ščitnice.

Deli s prijatelji