PRVA POMOČ

Ugriznila me je kača, kaj naj storim?

Objavljeno 17. julij 2011 16.38 | Posodobljeno 17. julij 2011 16.38 | Piše: D. P.

Poznamo dve vrsti kač

Navadni gož
LJUBLJANA – Kače so seveda tudi v Sloveniji, poletje pa je čas, ko vas lahko kakšna tudi ugrizne, če ste neprevidni. Pomembno je, da se takrat ustrezno odzovete.

Brez panike


Po ugrizu strupene kače je treba poiskati nujno zdravniško pomoč. Ni narobe, če na sprehod ali v gore vzamete s sabo škatlico s prvo pomočjo.

ABC prve pomoči, ko vas ugrizne kača:

  • nujno je mirovanje, gibanje pa prepovedano

  • kjer je ugriz, naj se rahlo preveže del nad rano in med srcem; prevez naj ne bo pretesen

  • mesto ugriza se sterilizira in obveže

  • poškodovanec naj se čim prej pripelje do zdravnika

Ne pijte alkohola

Ranjeni naj ne pije alkohola, rana naj se ne izžiga, prepovedano je tudi izsesavanje strupa.

Ubijanje kač je prepovedano

Društvo za proučevanje dvoživk in plazilcev je v svoji brošuri zapisalo, da število kač v Sloveniji upada, za kar so krivi izlov, pobijanje, pesticidi in promet. Zakonsko pa je ubijanje kač prepovedano.

Kače v Sloveniji

Poznamo dve vrsti kač; prve so tiste, ki so človeku nenevarne. Imajo vitko in dolgo telo ter vitek rep. So različnih barv in imajo okroglo zenico. V to skupino sodijo: črnica, belouška, navadni gož, smokulja in kobranka.

Belouška:Strupenjače so čokate, imajo kratko telo in temu primeren kratek rep. Njihova zenica je navpična. Strupeni so modras ter navadni in laški gad.

Kačofon


V Sloveniji obstaja tudi kačofon (040 322 449). Na tej številki vam bodo svetovali, kaj storiti, če se je v vaš dom zatekla kača.
Deli s prijatelji