DOMAČA LEKARNA

Učinkovita domača zdravila pri vnetju mehurja

Objavljeno 12. november 2014 08.00 | Posodobljeno 12. november 2014 08.18 | Piše: M. F.

Kadar opazite simptome vnetja, obiščite zdravnika in si pomagajte z domačo lekarno.

S toplim termoforjem si lahko olajšate bolečine na področju mehurja.

Vnetje mehurja je nadloga, ki jo večina pripadnic nežnejšega spola dobro pozna. Statistike namreč kažejo, da ima vsaka druga ženska vsaj enkrat v življenju tovrstno vnetje, pri četrtini pa se to ponovi večkrat ali preide celo v kronično obliko. Vnetje kar v 90 odstotkih povzroča bakterija Escherichia coli in se kaže kot:

  • pogosto uriniranje,
  • pekoč občutek pri odvajanju vode,
  • močan in neprijeten vonj urina,
  • močno obarvan urin,
  • bolečina v spodnjem delu trebuha,
  • povišana telesna temperatura.

Če simptomov ne zdravimo pravočasno, lahko privedejo do resnejših zapletov. Če vas torej pestijo, poiščite pomoč zdravnika, ki vam bo predpisal primerno zdravljenje. Da bi to bilo še učinkovitejše in da bi se naslednjič vnetju izognili, si pomagajte tudi z domačo lekarno.

Voda

Na dan popijte vsaj dva litra vode. Ta bo spodbudila mokrenje in bakterije, ki so krive za vnetje, se bodo iz mehurja zato izločale hitreje.

Sok brusnice

Zelo okusen je, pa tudi učinkovit pri zdravljenju težav z mehurjem – zlasti priporočljiv je za nosečnice. Brusnice vsebujejo tanine, ki preprečujejo, da bi se slabe bakterije pritrdile na stene urinarnega trakta, zato ne morejo tam dolgo ostati in se množiti. Ker sok hkrati deluje kot diuretik, spodbuja mokrenje in pomaga pri izločanju bakterij iz telesa.

Jogurt

Antibiotiki, ki jih zdravnik praviloma predpiše pri težavah z mehurjem, ubijajo slabe, pa tudi dobre bakterije. Probiotiki iz jogurta poskrbijo za ravnotežje bakterij in tako pomagajo telesu v bitki z okužbami.

Limona

Polna je vitamina C, ki telesu pomaga pri izločanju bakterij. Žlico limoninega soka pomešajte z dvema decilitroma vroče vode. Večkrat na dan si privoščite napitek, limonin sok bo ublažil neprijeten pekoč občutek.

Česen

Najmočnejši naravni antibiotik, ki zdravi številne zdravstvene težave. Deluje protivirusno in protibakterijsko. Strok ali dva česna skupaj s kruhom pojejte zvečer.

Peteršilj

Zelo močno živilo, ki deluje protivnetno. Peteršilj je dober diuretik, lahko jeste surovega, ga dodajate jedem ali iz njega skuhate čaj.

Še en domač nasvet

Bolečine med vnetjem si lahko lajšate tudi tako, da si ogrejete boleč predel mehurja. Za to bosta najbolje poskrbela vroč termofor ali grelna odeja.

Deli s prijatelji