TEK

Tudi teči je treba znati

Objavljeno 15. avgust 2011 19.20 | Posodobljeno 17. avgust 2011 12.15 | Piše: M. F.

Pravilna tehnika teka

Pred tekom se obvezno ogrejte

Med tekom najbolj trpijo kolena, zato jih pred rekreacijo na napore pripravite s preprostimi vajami. Tečemo lahko kjer koli in kadar koli. Prav zato in zaradi številnih pozitivnih učinkov na organizem sodi ta med najbolj priljubljene načine rekreacije. A tudi teči je treba znati pravilno, saj bodo le tako rezultati takšni, kot si jih želite. Na kaj vse je treba biti pozoren?

Ogrevanje

Prva in najpogostejša napaka rekreativnih tekačev je tek brez ogrevanja. Znano je, da so med tekom močno obremenjeni sklepi spodnjega dela telesa. Da bi bila kolena kar najbolj pripravljena na napore, jih je zato obvezno treba ogreti. Postavite se v pol čepeči položaj, položite roke na kolena in napravite nekaj krožnih gibov. Po tej vaji napravite trikrat po deset počepov in nekaj poskokov.

Pravilna drža nog

Zamislite si ravno črto, ki poteka med vašimi stopali. Med tekom te linije ne presekajte. Povedano drugače: med tekom nog ne postavljajte eno pred drugo, ampak eno poleg druge. S takšnim načinom teka znatno zmanjšate nevarnost poškodbe stopal.

Uporabljajte zgornji del telesa

Položaj med tekom, pri katerem ste rahlo nagnjeni naprej, pomaga doseganje večje hitrosti in zmanjšuje stres organizma. Vendar to ne pomeni, da je med tekom vaša hrbtenica ukrivljena, ampak da ste nagnjeni v boku in je hrbtenica popolnoma ravna.

Tri faze

Pravilen rekreativni tek je sestavljen iz treh faz. Začnite počasi in telesu omogočite, da doseže optimalno delavno temperaturo. Druga faza je intenzivnejši tek, ko se porablja največ energije. V tretji fazi pa naj tempo teka upada, se počasi konča in preide v hojo. Na takšen način boste telesu zagotovili, da se postopoma prilagodi na fizični napor in po njem tudi počasi umiri.

Deli s prijatelji