POČITEK

Tri večerne navade, zaradi katerih ne morete spati

Objavljeno 22. december 2017 07.55 | Posodobljeno 22. december 2017 07.57 | Piše: M. F.

Ali pa se zbujate tako utrujeni, kot ste bili zvečer.

Za neprespane noči ste najbrž krivi sami.

Če tedaj, ko ležete v posteljo, spanca ni in ni ali se zjutraj, čeprav hitro zaspite, zbujate utrujeni, ste za to kaj lahko krivi sami. Poglejte tri večerne napake, ki vam kratijo spanec ter ovirajo počitek.

Preveč tehnologije

Ena najslabših stvari, ki jih zvečer lahko storite za svoj spanec, je zrenje v zaslon prenosnega telefona ali druge naprave. Modra svetloba, ki jo zasloni takih in drugačnih sodobnih dosežkov oddajajo, namreč ovira nastajanje hormona spanja melatonina, možgani zato dlje ostajajo budni. Vsaj pol ure pred spanjem napravice odložite in raje preberite nekaj strani v knjigi.

Prepozno večerjate

Pozni obroki so najslabši za vaše telo. Zaradi njih se ne kopičijo le kilogrami, ampak je zaradi polnega želodca moten vaš spanec, saj mora prebava delovati s polno paro. Zadnji obrok naj bo nekje tri ure pred spanjem, saj tako dopustite telesu, da pred počitkom vsaj nekoliko prebavi vse, kar ste tedaj pojedli.

Tudi pozni treningi niso spancu najbolj prijazni, saj se med njimi prebudijo tako telo kot možgani in se zato tedaj, ko nastopi čas za počitek, težko umirijo.

Pijete alkohol

Čeprav se zdi kozarček pred spanjem odlična ideja, saj alkohol uspava in boste pod njegovim vplivom hitro zaspali, opojne pijače ovirajo REM-fazo spanja, ta zato ni dovolj globoka in zjutraj se zbudite, če že ne mačkasti, pa zagotovo utrujeni.

 

Deli s prijatelji