PRVA POMOČ

Tri naravna zdravila za vneto grlo

Objavljeno 19. februar 2013 08.00 | Posodobljeno 19. februar 2013 08.00 | Piše: M. F.

Angina je bolezen, ki jo boste hitreje premagali s toplimi oblogami, limono in domačimi pripravki za izpiranje grla.

Vnetju, ki ga izzovejo bakterije iz rodu streptokokov, so kos antibiotiki in pripravki iz domače lekarne.

Bolečina v grlu, ki je najizrazitejša ob požiranju, povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v sklepih nakazujejo angino, ta pa je ena najbolj razširjenih zimskih bolezni. Gre za vnetje, ki ga izzovejo bakterije iz rodu streptokokov v žrelu. Angina zahteva zdravljenje z antibiotiki, terapija se določi po odvzemu brisa iz grla. Da pa bi bolezen hitreje premagali, si lahko pomagate z domačimi recepti.

Tople obloge za vrat

Mehko tkanino namočite v mešanico kisa in vode, vode in žganja ali v razredčenem alkoholu. Ovijte jo okoli vratu in čeznjo zavijte debel šal. Na vratu jo pustite vsak dan najmanj dve uri.

Močna limona

V začetnem stadiju angine so učinkovita sredstva na osnovi limone. V usta, čim bližje mandljem, položite dve rezini tega sadeža brez olupka in ju počasi sesajte. Ko se limona popolnoma zmehča, jo lahko pojeste, postopek pa ponovite vsaki dve uri.

Izpiranje grla

V kozarec sveže iztisnjenega soka rdeče pese dodajte žličko sesekljanega česna, prelijte s kozarcem zavrete in nato ohlajene vode, pustite pet do šest ur ter vsake pol ure premešajte. S tekočino izpirajte grlo trikrat na dan.

Še en recept: štiri žlice posušenih žajbljevih listkov prevrite v dveh kozarcih vode, počakajte pol ure, precedite in izpirajte grlo večkrat na dan.

Deli s prijatelji