POLET

Tekaške poškodbe - Vsak ima Ahilovo peto

Objavljeno 29. oktober 2015 18.00 | Posodobljeno 29. oktober 2015 18.00 | Piše: Uredništvo

Za tek velja, da ima številne pozitivne učinke na telo, zdravje, počutje, pravijo, da je pravzaprav osnova vseh športov in temelj splošne telesne kondicije.

Vendar tudi pri teku obstaja nevarnost poškodb, ki nastanejo zaradi pretiranih in nepravilnih obremenitev lokomotornega aparata in hrbtenice. So največkrat posledica napačnega treninga in napačne tehnike teka: predolgega, prehitrega in prezgodnjega. Najbolj ogroženi so tako imenovani nedeljski bojevniki, ki teden preživijo v pisarni, za vikend pa tečejo do onemoglosti. Ni presenetljiv podatek, da čez leto do 70 odstotkov tekačev doživi poškodbo. Pri vsakem kilometru teka noge »absorbirajo« do 70 ton obremenitev! Poškodbe povzroči ponavljanje aktivnosti dnevno, tedensko, mesečno.

Insercijska tendinopatija (tendinoza) Ahilove tetive

Ena najpogostejših in tudi trdovratnejših tekaških preobremenitvenih poškodb je tendinitis ahilove tetive. Ahilova tetiva povezuje petnico in zadnje mišice meč in je najmočnejša tetiva v telesu. Tetiva je dobila ime po Ahilu, o katerem govori mit, da je bil neranljiv, potem ko ga je mati potopila v magični prah. Pri tem ga je držala za pete, zato niso bile potopljene v čarobni prah, in Ahil je pozneje umrl zaradi poškodbe tetive s puščico. Poškodbe ahilove tetive so znane že več kot 2000 let, vendar so v medicinski literaturi opisane šele zadnjih 400 let.

Celoten članek najdete na strani Polet.si image

Deli s prijatelji