PREMALO

Tako vam telo sporoča, da mu primanjkuje železa

Objavljeno 17. april 2017 10.30 | Posodobljeno 17. april 2017 10.39 | Piše: M. F.

Med simptomi pomanjkanja železa sta tudi utrujenost in slaba koncentracija.

Vzrok za hiter upad koncentracije kaj lahko tiči v pomanjkanju železa.

Približno desetim odstotkom žensk v telesu primanjkuje železa. Najpogosteje so to fizično zelo aktivne pripadnice nežnejšega spola s hitrim življenjskim ritmom. Da bi preverili, ali ste med njimi tudi sami, poslušajte telo. Pomanjkanje železa se največkrat kaže z naslednjimi znaki.

Pogosta utrujenost

Telo železo potrebuje za proizvodnjo hemoglobina, ki se nahaja v rdečih krvnih telescih in prenaša po telesu, kisik. Pomanjkanje železa in s tem kisika v organih vodi do kronične utrujenosti, ki je ne prežene niti krepčilen spanec.

Hitra zadihanost

Če se med hojo in vadbo zlahka utrdite in zadihate ter že po nekaj vajah ali korakih ostanete brez zraka, vam najbrž primanjkuje tega pomembnega minerala. Vaše telo namreč ne prejme dovolj kisika.

Slaba koncentracija

Če ste opazili, da vam nenadoma hitro upade koncentracija in se težko zberete, k boljši zbranosti pa ne pomagajo niti sprehod, počitek in ne kava, kaj lahko vzrok tiči v pomanjkanju železa.

Pomanjkanje energije in kondicije

Če sodite med tiste, ki se redno ukvarjajo s telesno aktivnostjo, boste pomanjkanje železa zagotovo občutili, ko bodo povsem običajne vaje postale prenaporne in neizvedljive. Premalo železa v krvi namreč zmanjšuje fizične sposobnosti in vzdržljivost organizma.

Apatija

Apatija oziroma malodušje do vsega (družine, prijateljev, dela, hobijev) je prav tako lahko posledica pomanjkanja železa v krvi. Če se je vaše razpoloženje hitro spremenilo, preverite krvno sliko.

Bleda koža

Bleda in porozna koža je še en znak, da je v vaši krvi premalo železa. Gre za slab pretok krvi in za pomanjkanje hemoglobina.

Bolečine v mišicah

Če po treningu ali po dolgi hoji, čeprav ne pretiravate, vedno občutite močne bolečine v mišicah, vam telo najbrž sporoča, da vam primanjkuje železa. Pomanjkanje tega elementa namreč upočasnjuje okrevanje mišic po naporih.

Krhki nohti

Če vaši niso čvrsti, kot so bili nekoč, temveč so postali krhki in lomljivi, je to kaj lahko zato, ker s prehrano v telo vnašate premalo železa.

Pogoste bolezni

Če ste zimo preležali ob gripi, prehladu in drugih obolenjih, ki vas tudi ob toplejših dnevih niso zapustili, je zaradi pomanjkanja železa oslabljena vaša odpornost.

Spremenjena barva urina

Če ste med mokrenjem opazili, da je vaš urin spremenil barvo, je čas, da svojo hrano obogatite z jedmi, ki vsebujejo železo. Pomanjkanje tega nakazuje rožnato ali rdečkasto obarvan urin.

Kaj storiti

Ob teh znakih na jedilnik umestite živila z železom. To se nahaja v jetrih, vseh vrstah temnega mesa, perutnini, školjkah, ribah. Med zelenjavo so z železom bogati brokoli, špinača, beluši, buče, žito, paradižnikov sok, pšenični kalčki, gorčica, blitva, ohrovt, regrat in fižol. Od sadja pa ga je največ v rozinah, suhih marelicah, datljih, slivah, jagodah, borovnicah, ribezu, brusnicah, aroniji, hruškah, bananah, češnjah.

Telo lažje absorbira železo iz živalskih virov, vendar teh živil ne gre uživati v kombinaciji z zelenim čajem, s kavo, kakavom, z nekaterimi začimbami in mlekom, saj ta manjšajo izkoristek omenjenega minerala. Na drugi strani pa ga okrepijo živila, bogata z vitaminom C.
 

Deli s prijatelji