Na milijone posameznikov po vsem svetu uživa kalcijeve dodatke prehrani. Z njimi naj bi ohranjali zdravje kosti. Zlasti so omenjeni pripravki priljubljeni med starejšimi ženskami, pri katerih je povečano tveganje za nastanek osteoporoze. A prepogosto in dolgotrajno jemanje takih nadomestkov na dolgi rok lahko povzroči več škode kot koristi, razkriva najnovejša raziskava, katere izsledke povzema publikacija British Media Journal.
Zakaj ne
Njeni izsledki so namreč razkrili, da kalcij v taki obliki v bistvu ne zmanjšuje tveganja za zlome kosti, povečuje pa tveganje za želodčne in srčne težave. Odrasli ga sicer v povprečju potrebujejo 700 miligramov dnevno in to količino lahko brez težav telesu zagotovijo z uravnoteženo prehrano. Nadomestki torej sploh niso potrebni. Ženske v menopavzi in tik po njej bi morale dnevno zaužiti 1200 miligramov kalcija, da bi preprečile pojav osteoporoze.
Učinek dodatkov kalcija na kosti pa se zdi zanemarljiv v primerjavi s kvarnimi stranskimi učinki, ki jih ta povzroča in kamor sodijo zaprtje, motnje v delovanju srca, nastanek ledvičnih kamnov ter akutnih želodčnih težav.
Kaj se zgodi
Znanstveniki so s svojim delom prišli do zaključka, da se mineralna gostota kosti po letih jemanja nadomestkov poveča za komaj dva odstotka, prav tako ni nobenih dokazov, da bi tako zaužiti kalcij manjšal tveganje za zlome.
»Ljudje, ki jemljejo tablete kot dodatek prehrani, bi morali biti seznanjeni z zdravstvenimi tveganji, saj so te na dolgi rok zdravju škodljive,« opozarja profesor Karl Michaëlsson z univerze Uppsala na Švedskem.
Slaba kombinacija
Zlasti se zadeve zapletejo pri hkratnem pretiravanju z jemanjem vitamina D in kalcija. Vitamin D namreč preprečuje absorpcijo kalcija v organizmu in pride do hiperkalcemije. Dnevni odmerek potrebnih vitaminov in mineralov je mogoče prejeti iz pestre in uravnotežene prehrane, ki vsebuje veliko mleka, mlečnih izdelkov, sadja in zelenjave. Če pa kalcija potrebujete več, ob morebitnem jemanju dodatkov dosledno upoštevajte navodila zdravnika. Lahko pa uporabite tradicionalni dodatek prehrani, izdelan iz jajčnih lupin.
Tako ga pripravite
- Potrebujete 12 lupin z notranjo membrano.
- V vreli vodi jih kuhajte deset minut in tako pokončajte morebitne bakterije.
- Položite jih v pečico in jih pri srednji temperaturi pecite 15 minut.
- Zmeljite jih v sekljalniku, da dobite prah.
- Pol čajne žličke prahu vsebuje 400 miligramov kalcija.
- Pripravek uživajte z vodo pred jedjo.