NOGE

Ste že pokazali noge?

Objavljeno 16. april 2017 10.30 | Posodobljeno 16. april 2017 10.42 | Piše: E. B.
Ključne besede: noge

Vreme nas odločno spodbuja, naj vendarle pospravimo zimsko garderobo in telo osvobodimo težkih in debelih tkanin pa tudi tople obutve, čas je, da pokažemo noge! In tudi stopala – pa so že pripravljena?

Preden se lotimo striženja nohtov in odstranjevanja trde kože, stopala namočimo v topli kopeli. Foto Shutterstock

Najverjetneje ne, kajti nego podplatov in nohtov običajno čez zimo nekoliko zanemarimo, tako da bo v teh mesecih pedikura eno od osrednjih kozmetičnih opravil. Seveda za popolno nego stopal ni nujno treba v drag salon, z malce truda, spretnosti in ustreznimi pripomočki lahko pričarate mehko kožo, urejene nohte in privlačen videz nog. Pa si poglejmo.

Dame, če ste nohte pozimi zgolj strigle, poletni odtenek laka za nohte pa preprosto pustile izrasti, je čas, da končno pograbite oljni odstranjevalec in kos vate ter odstranite ostanke barve. Ta bo morda nekoliko trdovratnejša in boste morali postopek ponoviti, a je nujno, da odstranite resnično vse ostanke in plasti. Nohti morajo pred novim nanosom zadihati!

Naslednji korak je izjemno prijeten – namakanje. Noge namočite v toplo kopel in dodajte nekaj dišeče soli. Ta bo očistila vse prostore med prsti, odstranila morebitne neugodne vonjave, voda pa bo nežno zmehčala kožo in nohte. Sledi odstranjevanje nečistoč izpod nohtov, medtem ko so noge še vedno namočene, pri tem pa pazite, da se z ostrim pripomočkom ne ranite.

Noge nežno obrišite z brisačo. Na vrsti je striženje nohtov, ki so zaradi vlage prožnejši in mehkejši. Uporabite ščipalke, strižite na okroglo in pazite, da ne odrežete preveč – ostrih robov se lotite s piljenjem, in sicer vedno samo v eno smer, da se ne bi noht razcepil. Če so vaši nohti ponekod videti rumenkasti, jih pokapljajte z limonovim sokom, ki jim bo povrnil naravno barvo.

Čas je za odstranjevanje trde kože. Potrebujete poseben valjček, pilo ali gobico – ne glede na to, kateri pripomoček boste izbrali, je ključno, da ste pri postopku kar se da nežni in strpni. S hitenjem ali premočnim pritiskanjem se lahko poškodujete in si za dlje pridelate občutljivo kožo. Sledi piling: obstajajo številni domači recepti z oljčnim oljem, soljo ali sladkorjem, lahko pa seveda kupite pripravljeno mešanico v specializiranih prodajalnah. Vtrete jo v stopala in nežno masirate, da ostranite odvečno povrhnjico, osredotočite se predvsem na pete in predele okoli prstov. Kurjih očes nikar ne odstranjujte sami, temveč se posvetujte s strokovnjakom!

Obnohtno kožico potisnite proti robovom. Nikar je ne režite ali drugače odstranjujte, temveč jo s topim pripomočkom nežno potisnite do zgornjega roba nohta. Da se obnohtna kožica ne bi trgala ali sušila, premažite nohte z mastno kremo. Z njo ali s posebno masko nato premažite celotna stopala, po približno petnajstih minutah pa jo sperite.

Kožo na podplatih nazadnje premažite z vlažilnim losjonom, šele potem, ko se ta povsem vpije, lahko na nohte nanesete želeni odtenek.

Če se vam bo koža še nekaj časa vztrajno sušila, jo vsak večer temeljito namažite z mastno kremo in si nadenite nogavice. Stopala bodo zjutraj svilnato mehka. 

Deli s prijatelji