NEPRIJETNO

Spopad z bolečinami v križu

Objavljeno 24. avgust 2011 19.13 | Posodobljeno 25. avgust 2011 10.00 | Piše: M. F.

S čim jo lahko ublažite in kaj jo zgolj poslabša?

Bolečine je najlažje omiliti z mrzlimi obkladki

Kar tri četrtine posameznikov se vsaj enkrat v življenju sreča z akutnimi bolečinami v hrbtenici. Te največkrat niso znak bolezni in ne pomenijo nevarnosti za zdravje. In čeprav v večini primerov po dveh do treh tednih izginejo same, so dokaj neprijetne in nas ovirajo pri vsakdanjih opravilih.

Hladni obkladki

Bolečino, ki je največkrat posledica dolgotrajne prisilne drže ali napačnega giba, je najlažje omiliti z ledenimi obkladki. Hladne obloge (lahko uporabite zamrznjeno zelenjavo) na obolelo mesto polagajte nekajkrat na dan za 10 minut, vendar ne neposredno na kožo. Šele po treh dneh lahko začnete uporabljati tudi tople obkladke (denimo termofor, zavit v brisačo). Z njim si pomagajte nekajkrat na dan po 20 minut.

Mirovanje ni priporočljivo

Čeprav so pri pojavu akutnih bolečin v hrbtenici nekoč priporočali mirovanje in počitek, je danes znano, da to ni najboljši način za njihovo premagovanje. Nasprotno: vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja pešajo mišice in kosti, bolečine pa so zato še močnejše. Hkrati pa jim velikokrat botruje prav neprimerno ležišče.

Pri preprečevanju in zdravljenju bolečin v križu je zato koristna primerna vadba. Pol ure hoje ali vožnje s kolesom trikrat tedensko ali dvigovanje uteži lahko bolečina zmanjša kar za okoli 40 odstotkov. Primerne so tudi vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic ter blagodejna masaža.

Deli s prijatelji