SEZNAM

Sovražniki kože

Objavljeno 10. marec 2013 13.00 | Posodobljeno 10. marec 2013 13.00 | Piše: E. B.

Koža je zrcalo zdravja, ravno na njej se namreč največkrat pokaže, da telo zanemarjamo.

Za zdravo in prožno kožo lahko veliko naredimo sami

Maščobe, kofein, čokolada in rdeče meso so običajno ožigosani kot največji sovražniki tako zdravja kot lepote, a dejstvo je, da ta živila v normalnih količinah niti najmanj ne škodujejo. Da telo zanemarjamo in ga obremenjujemo z nezaželeno sestavino, se največkrat pokaže prav na koži: ta je resnično zrcalo zdravja, zato poglejmo, katere so tiste ključne sestavine ali jedi, ki se jim velja ogniti, če želimo obdržati mladosten in sijoč videz.

Se redno prebujate z zabuhlimi očmi in črnimi kolobarji? Sol običajno povzroča zadrževanje vode, kar se pokaže z neprijetnimi oteklinami predvsem okoli oči, ki jih obdaja tanka koža. Če se bojujete z aknami, bi se morda morali odpovedati mleku: hormoni v posnetem mleku lahko pretirano spodbujajo izločanje maščob, morda pa tudi pojav rdečice! Škrob, denimo beli kruh, testenine, različno pecivo in celo koruzni sirup, je najbolje povsem odpisati, če si želimo gladko kožo, skrivnost ni niti, da živila z visokim glikemičnim indeksom ovirajo boj za vitko postavo, avstralska študija pa je pokazala še, da nizkoglikemična dieta pomaga odpravljati akne.

Bodimo pozorni na količino zaužitega sladkorja, saj ta uničuje vezivna tkiva, ki koži dajejo elastičnost, zato smo dovzetnejši za pojav gub. Vseeno se nam ni treba odpovedati slaščicam, denimo čokoladi, saj lahko še vedno izberemo takšno z visoko vsebnostjo kakava in malo sladkorja.

Alkohol škoduje telesu v številnih pogledih, proti njegovim učinkom ni odporna niti naša koža: alkohol je namreč naravni diuretik, ki izsušuje telo, dehidracija pa tudi koži odvzema potrebno vlago, kar se sčasoma pokaže s poškodbami in staranjem. In še, škampi, raki, alge in špinača! Kaj imajo ta živila skupnega? Visoko koncentracijo joda, ki lahko v prevelikih količinah spodbuja nastajanje aken, zato si takšna jedila privoščimo največ enkrat na mesec.

Deli s prijatelji