HOMEOPATSKO ZDRAVILO

Solanum dulcamara: tudi za gripo

Objavljeno 01. februar 2013 15.30 | Posodobljeno 01. februar 2013 15.30 | Piše: Tadeja Rajer

Homeopatsko zdravilo solanum dulcamara uporabljamo pri cistitisu, učinkovito je pri bolečini v hrbtenici, pomaga pri težavah pri dojenju, kadar je mleka premalo, zdravi tudi gripo.

Tudi v Sloveniji krožijo trije virusi gripe, in sicer dva podtipa A (pandemski H1N1 in H3N2) ter virus gripe B.

Solanum dulcamara je homeopatsko zdravilo, narejeno iz grmičaste rastline, ki spada v družino Solanaceae ali razhudnikovk. Cvetovi modro-vijolične barve jeseni dozorijo v svetlo rdeče jagode, ki so strupene. Pri žvečenju korenine ali stebla najprej okusimo grenkost, ta pa se spremeni v sladek okus. Poimenovanje po okusu rastline – dulcamara je sestavljeno iz besede amaradulcis, kar v dobesednem prevodu pomeni grenko-sladko, torej grenkoslad – se je prijelo tudi pri nas.

V starih časih naj bi si pastirji rastlino obešali okoli vratu kot zaščito pred hudobnimi silami, že od nekdaj pa so jo uporabljali tudi v medicinske namene. Poznana je njena raba za zdravljenje številnih bolezenskih težav, vse od tuberkuloze do gobavosti, težav s kožo, bolezni jeter, prehlada in kašlja. Znano je bilo, da odpravlja revmatizem, vročino in druge vnetne bolezni. Rastlino so občasno uporabljali tudi kot tonik, kakor imenujemo snov, ki poživlja, ter kot krepčilo. Izhodišče za pripravo homeopatskega zdravila je sveža rastlina, ki ima zaradi posebnega postopka priprave drugačne, ojačane zdravilne lastnosti kot samo zelišče.

imageDulcamara na splošno deluje dobro pri osebi, ki ji manjka toplote in je izjemno občutljiva za mraz ter vlago. Težave se pojavijo pri spremembi iz toplega v hladno in vlažno vreme ali pa se takrat poslabšajo. Oseba je posebno občutljiva, če se zmoči in nahladi, ob tem pa ima lahko močno potrebo po uriniranju ali odvajanju blata. Posebno v zimskem času je pogosto prehlajena. Za zaščito pred mrazom si zavije ali pokrije glavo, kar običajno izboljša počutje. Takoj ko se začne toplejše vreme, se težave oziroma prehladi končajo, začnejo pa se znova jeseni, ko spet nastopi vlažno in hladno vreme.

Kadar se splošni simptomi ujemajo s težavami na telesnem nivoju, bo dulcamara hitro odpravila bolezen. Lahko jo uporabljamo pri cistitisu, kakor medicinsko imenujemo vnetje mehurja, ki ga povzročita mraz in zmočenje. Tovrstno občutljivost si lahko najbolj predstavljamo pri osebi, ki si ne preobleče mokrih kopalk, temperatura pa ni dovolj visoka ali piha hladnejši veter, zato v takšnem primeru zboli za vnetjem mehurja. Oseba lahko ob težavi težko zadržuje vodo.

Učinkovita je tudi pri bolečini v hrbtenici, predvsem v ledvenem delu, ki je podobna bolečini, kadar smo predolgo sklonjeni. Pojavi se ob hladnem in vlažnem vremenu ali če osebo nahladi v ledveni predel ter se zmoči, izboljša pa se nenavadno pri gibanju in hoji. Pomaga pri bolečinah in težavah s sklepi. Revmatične bolečine nastopijo, kadar oseba spi v vlažnem ali hladnejšem prostoru, poslabšajo se ponoči ali pri sedenju, izboljšajo pa pri gibanju. Odpravlja kožne izpuščaje, ki se pojavijo zaradi mraza oziroma nahladitve. Zanimivo je, da se težava kljub občutljivosti za mrzlo s toploto poslabša, npr. po telesni vadbi zaradi znojenja. Je tudi eno od zdravil, na katero pomislimo ob težavah pri dojenju, in sicer takrat, ko je mleka premalo. Opisani so še primeri zdravljenja pri vodeni, boleči driski pri dojenčkih. Driska se lahko pojavi zaradi premrzle hrane, zaradi občutljivosti otroka za hladno in vlažno vreme ali zaradi izraščanja zobkov.

Grenkoslad je tudi eno izmed zdravil, ki zdravi gripo, ki ji botruje hladno in vlažno vreme. Gripo lahko spremlja vneto in boleče grlo, lahko se pojavi tudi kašelj. Pri gripi pomislimo tudi na jemanje drugih homeopatskih zdravil, denimo aconituma, gelsemiuma, eupatoriuma, arsenicuma, bryonie itd. Posamezno bo delovalo samo, če se v celoti ujema z našimi težavami. Kadar nismo prepričani o izboru zdravila ali ne poznamo homeopatskega načina zdravljenja, se raje posvetujmo s homeopatom.

Bodisi da se zdravimo homeopatsko bodisi lajšamo simptome s klasičnimi zdravili, v vseh primerih upoštevamo načela, ki se splošno priporočajo za ohranjanje ali povrnitev zdravja – nekaj dni si vzamemo za počitek. Samo na ta način lahko telo znova vzpostavi porušeno ravnotežje. Nasvet naših babic ali zdravnikov starega kova smo žal v današnjem času, ko so vrednote produktivnosti prevladale nad vrednotami zdravja, že pozabili. Kljub temu je dobro, da se spomnimo, da nekaj tablet, ki jih vzamemo, da ne čutimo, da smo bolni, še ne odpravi bolezni. Tudi če posežete po klasičnih zdravilih, upoštevajte starodavno modrost – pijte večje količine tekočine, tople ali hladne, kar bolj odgovarja, in gripo preležite. Kajti naravnih procesov ni mogoče pretentati niti s čudežno tabletko.

Deli s prijatelji