SNEŽNE RADOSTI

Smučarski tek doma in pri sosedih

Objavljeno 25. januar 2013 16.00 | Posodobljeno 25. januar 2013 16.00 | Piše: A. J., Š. K.

Tek na smučeh je odločitev za mir, naravo, potrpljenje.

Zasnežene Bloke ponujajo idilično tekaško pokrajino. Foto: Mavric Pivk/Delo

Morda je res šport starejših, vendar tudi mladi ugotavljamo njegove prednosti in lepote. Ker je klasična tehnika počasnejša od drsalne, so v številnih tekaških središčih poskrbeli za ločene tako imenovane skejting proge, ki potekajo vzporedno z običajnimi.

Medvode

Ne le urejene proge, v športnorekreativni center Preska pri Medvodah čedalje več obiskovalcev privabljajo tudi osvetljeni poligoni za večerne treninge in rekreacijo. Za aktivnost ni potrebnih dovolj padavin, ampak zgolj primerne temperature, ki omogočajo umetno zasneževanje tekaških terenov. Dnevna vozovnica stane štiri evre – tako kot lani.

Bloke

Planota je s svojo nadmorsko lego, dobrih 700 metrov nad morjem, skledasto obliko in lego med okoliškimi vršaci, med katerimi kraljuje Snežnik, idealna za tekaško aktivnost. Legendarni so vsakoletni Bloški teki, proge so urejene in brezplačno na voljo vsem obiskovalcem. Če je snega manj, so proge krajše, ob večjih snežnih padavinah jih je mogoče speljati tudi v dolžini dobrih 20 kilometrov. Ne glede na dolžino so speljane tako, da se vedno vrnete na začetek, vsaka smer pa ima eno stezo namenjeno klasični, drugo pa drsalni tehniki.

Najnovejša izdaja Poleta Fit prinaša pregled domačih in tujih smučarskotekaških središč, predstavljamo kratek izbor.

Pokljuka

Pokljuka je sicer najbolj poznana kot dom slovenskih biatloncev, vendar so rekreativni smučarji tekači pozimi tam najbolj množični rekreativci. Več kot 30 kilometrov redno vzdrževanih smučarskotekaških prog povezuje različne predele Pokljuke (od Rudnega polja do Javorniške planine). Proge so pripravljene za prosto in klasično tehniko, večinoma potekajo na nadmorski višini 1280 metrov. Tek je mogoč od prvega zapadlega snega do konca marca.

Kronplatz

Kraj ima skupaj 250 kilometrov ali kar 22 urejenih tekaških prog za klasično in drsalno tehniko. Najdaljša je 42 kilometrov dolga tekaška proga Gsiesertalloipe, kjer je tudi letni tek Gsiesertallauf, največja športna prireditev na južnem Tirolskem in posebno doživetje za vsakega tekača na smučeh.

Dolina Anterselva

Ponuja 70 kilometrov tekaških prog različnih težavnosti. Biatlonski stadion Südtirol Arena, ki stoji zraven jezera Anterselva, je bil večkrat tudi prizorišče svetovnega prvenstva v biatlonu. Tekaške proge potekajo večinoma na okoli 1600 metrih višine, sedem kilometrov dolga višinska tekaška proga na Staller Sattel je celo na 2000 metrih višine in ponuja krasen pogled na poledenelo jezero, po katerem ob primernem vremenu potekajo steze. Tek na 2000 metrih je seveda resen posel, saj se spopadamo z mrazom, pri več kot minus deset stopinjah pa je že težko dihati. Začetniki imajo možnost izbire med številnimi biatlonskimi in tekaškimi tečaji.

Še več vsebin o vedno bolj priljubljenem zimskem športu najdete v zadnji številki revije Polet Fit.

Avstrija

Če bi hoteli opisati in našteti vse avstrijske smučarskotekaške proge, bi morali temu posvetiti vso številko Poleta Fit, zato vam raje predstavljamo povezavo (www.bergfex.si/oesterreich/langlaufen), na kateri boste našli seznam vseh prog, podatke o tem, ali je posamezna odprta ali zaprta, koliko je dolga, koliko so dolge klasične in drsalne, podatke o višinskih progah in celo zemljevid, s katerega je takoj jasno, koliko prog ima pravzaprav severna soseda.

Tekaške proge boste našli v večini smučarskih središč, pravi užitek je tek zvečer po osvetljenih stezah. Tekaška sezona je na nekaterih območjih zelo dolga.

 

Deli s prijatelji